Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A 2021-es költési szezonra fecskefészek kiadó! Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2021. április 13.
Még 2019-ben indította el a „Fecskebarát Fehérvár Programot” dr. Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére Székesfehérvár a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen. Azóta több mint 130 kerámia fecskefészek segíti városszerte a hasznos kis madarak fészkelését. A szakemberek ismét akcióba lépnek, és egy újabb helyszínre kerülnek ki fészkek a városban.

 

 

A magyarországi fecskepopuláció fogyásáról szóló aggasztó hírek hatására 2019-ben indította el a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a város a Fecskebarát Fehérvár Programot annak érdekében, hogy a városlakók segítségével megóvják a megmaradt fecskeállományt. A program keretében azóta már több mint 130 kerámia fecskefészket helyeztek el a Városgondnokság szakemberei városszerte: fecske „otthon” lett az Öreghegyi Közösségi Ház, a Zentai Úti Általános Iskola, a Püspökkertvárosi Óvoda, a Széna téri iskola és a Fecskepart utca is.

Magyarország mai területén eddig négy fecskefajt figyeltek meg: nagyon ritka a Dél-Európából bekóborló vörhenyes fecske, van a löszfalakban, homokbányákban költő, kistestű, barna alapszínű partifecske. Az emberi településeken azban két fecske él: a falusiasabb környezetet kedvelő füsti fecske, valamint a városi „levegőt” előnyben részesítő molnárfecske Ez a két faj annyira társas hajlamú, hogy fészkük sokszor egymást éri egy-egy nagyobb kolóniában. Mindkét madárfaj védett, eszmei értékük 50.000 Ft.

A fecskék az emberek előtt meredek sziklaszirtek, párkányok, kőfalak madarai voltak. Aztán rájöttek, hogy az emberi lakóhelyek, házak, várak, templomok, illetve az egyéb építmények nagyon jó fészkelőhelyek, ráadásul a háziállatok környékén rovarzsákmány is bőven akad. A fecskék a magyar nép kedves madarai: babonák, szólások, közmondások, közismert gyerekversek és mesék, novellák is jelzik, hogy nagyon erősen ragaszkodunk ezekhez a madarakhoz: nincs ez másképp Fehérváron sem, éppen ezért a kismadarak költését és szaporodását elősegítő program az idei évben is folytatódik. Azt is tudni lehet már, hogy a következő „kiadó” ingatlanokat a Városgondnokság szakemberei a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a Mura utcában helyezi ki. Amíg erről tudósításunk elkészül, ajánljuk a korábbi összefoglalónkat.

Arról, hogy hogyan is néznek ki ezek a kerámia fészkek, hova és miért jó kihelyezni őket, az ÖKK által készített videós anyagot Székesfehérvár Facebook-oldalán, valamint Youtube csatornáján láthatják.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >