Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Néma főhajtás a katyńi áldozatok emléke előtt
Néma főhajtás a katyńi áldozatok emléke előtt Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2021. április 14.
Néma koszorúzást tartottak Székesfehérváron kedden, a katyńi vérengzés áldozatainak emléknapján a Jávor Ottó téren, a Katyń Emlékkeresztnél. Azon mintegy 22.000 lengyel értelmiségi, tiszt és tisztségviselő előtt hajtottak fejet, akik a keleti Golgotán vesztették életüket.

 

 

A katyńi vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot a II. világháborúban a szovjet Központi Bizottság Politikai Bizottsága 1940. március 5-én hozott döntése alapján a Belügyi Népbizottság egységei követték el, amikor a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó, 22-23 ezer fő lengyel tisztet, főtisztet és értelmiségit hidegvérrel kivégezték. A népirtást titkolva, az áldozatokat a Szmolenszk melletti Katyń erdeiben, tömegsírokban temették el. A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a katyńi bűntény áldozatainak emléknapja, mivel 1943-ban ezen a napon tárták a németek a világ nyilvánossága elé a megtalált tömegsírok tényét. 

Az áldozatok emléke előtt néma főhajtással tisztelegtek kedden délelőtt. A Katyń Emlékkeresztnél a Fejér Megyei Önkormányzat nevében dr. Molnár Krisztián elnök, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester helyezett el koszorút. Ezt követően a Jávor Ottó téren fejet hajtottak a helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Klub Polonia tagjai is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >