Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A középkori királyi vár erődítményei Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2021. április 15.
A Földrajz Éjszakája programhoz kapcsolódott Magony Imre könyvtáros-írónak A középkori királyi vár erődítményei című online előadása. A fehérvári építkezéseket, a város kiépülésének történetét térképek, korabeli városábrázolások segítségével mutatja be a kisfilm, miközben végigkalauzol a Belvárosban még látható emlékek között. Aki kíváncsi, hány millió köbméter vízzel védték veszély esetén a várost a 16. században, vagy melyik jeles történelmi hősünk festette meg az új Budai kaput, a Youtube-on visszanézheti az előadást.

 

 

A Vörösmarty Mihály Könyvtár idén először csatlakozott a Földrajz Éjszakája programhoz: az ajánlók, a helyismereti értékekkel foglalkozó, kirándulásra invitáló virtuális tartalmak mellett online előadásokat is kínáltak a könyvtár Youtube-csatornáján. Magony Imre könyvtáros-író A középkori királyi vár erődítményeit mutatta be.

Az előadás a jól ismert belvárosi várfaltól indul, majd a képsorok térképek és városábrázolások segítségével mutatják be a történelmi Székesfehérvár földrajzi környezetét, erődítését.  A középkori Fehérvár egy földnyelven kezdett felépülni, amit mocsárvilág vett körül; majd a vizenyős területek visszaszorultak, a város növekedni kezdett. Hogy hol is volt az Ingovány nevű falu? Hol született valójában Szent Imre herceg? Melyik királyunk nevéhez fűződik a régi vár lebontatása, és vajon ki építtette a Budai kaput biztosító rondellát? Hány millió köbméter vizet tudtak Fehérvár környékére ereszteni a várárokba veszély esetén a 16. században? Melyik ismert történelmi hősünk készítette azt a vízfestményt, amelyiken az új Budai kapu is látható? A kisfilm ezenkívül számos érdekes kérdésre ad választ, és végigkalauzolja a nézőket a Belvárosban látható emlékek között.

Az előadást a https://www.youtube.com/watch?v=V2mYK50YJdc oldalon lehet megnézni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >