Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Amire már régóta vártál Nyomtatás E-mail
Írta: Vörösmarty Színház és Torma Kinga Regina (ÖKK)   
2021. május 10.
A Vörösmarty Színház jelenlegi helyzetéről, nyári terveiről és érintőlegesen a 2021/2022-es évadról tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Szikora János igazgató, valamint Bagó Bertalan művészeti vezető és Horváth Csaba fizikai színház tagozatvezető. Mint elhangzott, felújításba kezdtek, hogy nyártól megújult fogadótérrel köszönthessék régóta várt közönségüket.

 

 

Lassan, de annál biztosabban újraindul az élet, és talán már a Vörösmarty Színház közönségében is egyre gyakrabban merül föl a kérdés: „Vajon mikor mehetünk újra színházba?” Erre a kérdésre a pénteki napon adták meg az intézmény vezetői a választ: sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy július közepétől vidám, hangulatos és dallamos nyári színházi évaddal, négy helyszínen számos produkcióval várják majd vissza közönségüket.

Nagyon nehéz és bizonytalan időszakon van túl a színészszakma is.” – kezdte dr. Cser-Palkovics András: „Az alapvető működés sem volt biztosítható, így ezt az időt kihasználva a Polgármesteri Hivatal beruházási szakembereivel és a színház szakembereivel egyeztetve egy beruházási és felújítási programot sikerült elindítanunk. Ennek egyik látványos eleme érinti az intézmény fogadótereit is.” Az épület jelenlegi belső kialakítása 2005-ben készült, azóta az állandó és intenzív kihasználtság következtében a falak elpiszkolódtak, a mosdókhoz vezető folyosók falsarkai letöredeztek, és egy csőtörés következtében a zsöllyékhez vezető falszakasz leázott. Az emeleti büfé falain rögzített, folyamatosan változó kiállítások jól látható nyomot hagytak, és bár a színház dolgozói igyekeztek elfedni a falakon keletkezett hibákat, a foltozgatás nem méltó a város egyik fő kulturális színteréhez. Így a mostani belső munkálatok során festésre kerül sor – egy speciális, többrétegű felhordási technológiájú festékkel.

A város polgármestere a projekt ismertetésénél elmondta, hogy a jelenleg is folyó, több mint 17 millió forint összértékű munka része annak a 160 millió forintos keretnek, amelyet a város a színház felújítására költ majd az elkövetkezendő időben. A közbeszerzési eljárás értelmében a székesfehérvári illetékességű Pretz-Mozaik Kft. nyerte el a kivitelezést, és május 30-i határidővel végzik el a munkát.

A Vörösmarty Színház újranyitásáról dr. Szikora János igazgató beszélt. Elmondta, hogy a június közepén induló és egészen augusztusig tartó nyári évaddal nem titkolt céljuk, hogy újra vidámsággal, humorral, nevetéssel és fülbemászó dallamokkal töltsék meg mind a színház épületét, mind a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Szárazréti színpadát, mind pedig a megújult Bartók Béla teret és Gorsiumot is. Mint elmondta, a nyári színház lesz az első olyan lépcsőfok, amellyel a nyitás végre konkréttá válik. A jelenlegi jogszabályok és a védettségi igazolványok ellenőrzése nagy feladatot róna az intézményre, hiszen elmaradt előadásaik pótelőadását is csak azon nézők látogathatnák, akik már rendelkeznek ilyen dokumentummal. Ezért úgy döntöttek – bízva az őszig elérhető teljes nyitásban –, hogy nyárra az előadásokra jegyeket árulnak majd azok számára, akiknek jogszabályi lehetőségük nyílik újra élvezni és átélni a színház nyújtotta csodát.

Így az aktuális járványügyi szabályokat betartva a kőszínház is megnyitja kapuit, ahol július 16-17-én a Boeing, Boeing című komédiát nézheti meg a közönség a Nagyszínpadon. A Kozák Stúdió a Szerelem, Ó! című bohózatnak ad helyet július 27-28-án, de ide tér vissza Závodszky Noémi is a Dolgok, amikért érdemes élni című előadásával augusztus 4-5-én. Idén 10. jubileumát ünnepli a Bor, mámor, szerelem című zenés műsor, amelyet a közönség a megszokott helyen július 16-17-én nézhet meg. A nyáron meghódítja a Vörösmarty Színház a Gorsium Régészeti Park színpadát is, ahol Boka vezetésével a Grund ifjú harcosai A Pál utcai fiúk című nagysikerű musicalt adják majd elő július 27-30. között. A nyári színházi esték sora pedig a megújult Bartók Béla téren zárul augusztus 6-7. között, ahol a Vörösmarty nemrég alakult GabiKvArt zenekara adja majd elő a Mert ehhez van kedvünk… című estet, amit Andrássy Máté sem fog szó nélkül hagyni.

Bagó Bertalan, a Vörösmarty Színház művészeti vezetője elmondta, hogy a sűrű fehérvári színházi estek mellett a társulat eleget tesz majd több vendégszereplésnek is: a Boeing, Boeing című darabjával a Városmajori Színház színpadára, míg Szabó Magda: Az a szép fényes nap című darabjával Gyulára látogatnak el.

A művészeti vezető és Horváth Csaba, a fizikai színház tagozatvezetője érintőlegesen a 2021/2022-es évadról is beszéltek. Elhangzott, hogy évekkel ezelőtt ilyenkor már az új bemutatókról és új bérletes kínálatukról értesítették a színházbarátokat. Miután kimaradt egy színházi évad, és bérleteiket nem tudták igénybe venni a nézők, ezért azok érvényesek lesznek a 2021-2022-es évadra szeptembertől. Mint mondták, a nagy szereplőgárdát igénylő darabokat a biztonságosabb játszás reményében felváltják a kevesebb szereplős, nagy klasszikusok. Ilyenek lesznek a Boeing, Boeing - leszállás Párizsban, Agatha Christie: Az egérfogója, a Fame, avagy a hírnév ára, az Az ember tragédiája 2.0, William Shakespeare: Szentivánéji álma, Friedrich Dürrenmattól Az öreg hölgy látogatása, a Diótörőcske, és meghódítja majd a színpadot Don Quijote de la Mancha is. A stúdiókban pedig látható lesz a Pisztácia és mogyoró, az Adáshiba, az Antigoné, a Mikve, A cégvezető, az Odaadó hívetek, Surik, a Toldi, valamint Romain Weingartentől A nyár.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >