Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Új választás a megoldás Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. április 15.

Image"Két tényezőtől fél ma Magyarország kormánya és kormányzó pártja: a választópolgároktól és a választásoktól." - jelentette ki Navracsics Tibor a miniszterelnök-jelölt felszólalására reagálva a parlamentben. - "Nem a ciklus közepén halt meg Antall József. Nem azért volt szükség a miniszterelnök-váltásra, mert megbukott volna egy kormányzati politika és a kormányfő, hanem azért, mert Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke elhunyt."

 

Ha Antall József nem tudta kezelni azt a gazdasági válságot, az nem azért volt, mert rossz kormányzati politikát folytatott, hanem azért, mert Önök - akkor még Magyar Szocialista Munkáspárt néven - olyan örökséget hagytak az országra, hogy az első szabadon választott kormány nem volt képes négy év alatt ennek minden hátrányát kiküszöbölni - reagált felszólalásában Navracsics Tibor Lendvai Ildikó szavaira.

Két tényezőtől fél ma Magyarország kormánya és kormányzó pártja: a választópolgároktól és a választásoktól - szögezte le a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: az MSZP és az SZDSZ elkövet minden hatalomtechnikai manővert, hogy valahogy meghosszabbítsák uralmuk idejét. Új választás a megoldás (Navracsics Tibor) Hazánk éllovasból sereghajtóvá vált - húzta alá Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője több adattal szemléltette a hét év balliberális kormányzását.

A gazdasági növekedési adat 2002-ben, a kormányzás átadásakor közel négy százalékos volt, de most a hivatalos becslések szerint öt százalékos a hanyatlás. 2002-ben az államadósság a GDP arányában 53 százalék körül volt, ez az adat jelenleg nagyjából 73 százalék, és növekvő tendenciájú. A regisztrált álláskeresők száma 2002-ben 387.782 fő volt, de ez a szám most 563.885 fő. Az eddigi kormányzati politika csődöt mondott, hiszen 2004 óta folyamatos hanyatlás jellemezte a gazdasági növekedés ütemét - tette hozzá a képviselő. A kormányzat azt is hangoztatja, hogy nem nőttek a társadalmi különbségek.

Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem abból származik, hogy a szegények jobban élnének, hanem abból, hogy most már a középosztály is lesüllyed. Navracsics Tibor kiemelte: nemzeti konszenzus van bal- és jobboldal között a tekintetben, hogy ez így nem mehet tovább, és kormányváltásra van szükség. Az MSZP és az SZDSZ ezt úgy képzeli el, hogy egymás között megbeszélik azt, hogy ki veszi át a kormányzást, ki milyen tárcát kap, és a döntésnek még a közelébe se engedik a választópolgárt.

A kormánynévsorral kapcsolatban Navracsics Tibor feltette a kérdést, hogy kikre gondolt Bajnai Gordon, mikor szakértői kormányt emlegetett. A miniszterelnök-jelölt felszólalásában többször is megjegyezte, hogy nincs politikai ambíciója. De akkor miért van itt? - tette fel a kérdést a parlamentben a Fidesz frakcióvezetője. A politikus megfogalmazta, hogy egyértelműen megbukott az a politika, amit a jelenleg kormányzó pártok folytatnak, és ezt már nem csak itthon, hanem külföldön is mondják. Navracsics utalt arra, hogy a válság nem fog megoldódni azzal, ha egy új miniszterelnök újra osztja a miniszteri posztokat.

Egy megoldás van, az új választások kiírása, nem pedig a konstruktív bizalmatlansági indítvány - jelentette ki a fideszes politikus, hozzátéve: ez a jogi intézmény nem arra lett kitalálva, hogy miniszteri székeket cserélgessenek barátok egymással. A konstruktív bizalmatlansági indítvány hatalomtechnikai szempontból megoldja a kormányfői pozíció üresen nem hagyását, de nem oldja meg a politikai legitimáció kérdését. Nem arról van szó, hogy az alkotmányosságát vagy a jogosságát vitatnánk, hanem arról, hogy a legitimáció hiányát vetjük az Önök szemére - mondta a politikus. Navracsics kifejtette: a demokráciában a választás nem probléma, hanem a megoldás, olyan megoldás, amellyel egy demokrácia fel tud dolgozni egy válságot, és tovább tud haladni, mivel többségi támogatása van.

Az új választások teremtik meg tehát a hatékony válságkezelés alapját - fogalmazott, hozzátéve: az a játék, amit le fognak itt pár óra múlva játszani, alkotmányos, jogszerű, de méltatlan a magyar demokrácia húsz éves hagyományaihoz, és gyenge lábakon fog állni, mivel nem állnak mögötte az állampolgárok, és nem érzik úgy, hogy hozzájárultak volna ehhez a kormányzáshoz.

Szerinte a választók másfél hónap múlva véleményt fognak mondani a miniszterelnökről, az MSZP-ről és a szabad demokratákról, valamint a kormányzati politikáról is, és az lesz az igazi konstruktív bizalmatlanság, amikor a választók mondhatják el a véleményüket. Húsz évvel a demokratikus átmenet után - mondta Navracsics Tibor - méltatlan a Magyar Országgyűléshez, hogy a saját pártja által benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal buktassanak meg egy hivatalban lévő miniszterelnököt úgy, hogy az újonnan hivatalba lépő miniszterelnök beiktatása után nem ígéri meg az első beszédében, hogy új választásokat ír ki, megszerezni a választópolgárok bizalmát.

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli: csak egy agónia meghosszabbítása a jelenlegi helyzet, mivel programot nem, csak neveket hallottunk most itt, és nem tudhatjuk, milyen programot fog megszavazni az újra egymásra talált MSZP-SZDSZ szövetség. Abban bízom - fogalmazott Navracsics -, hogy Ön, tisztelt Miniszterelnök-jelölt úr, a vitazáró beszédében be fogja jelenteni: új választásokat írunk ki.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >