Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ingyenes védőoltás a méhnyakrák ellen
Ingyenes védőoltás a méhnyakrák ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 02.

ImageKét percenként meghal egy nő a világban méhnyakrák miatt. Magyarországon évente ötszáz ember halálát okozza ez a szörnyű, alattomos betegség, holott már védőoltás is létezik ellene. Az Egészségügyi Bizottság ezért be szeretné vezetni a fiatal lányok beoltását Székesfehérváron, méghozzá díjmentesen.

Erről tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Dr. Csomán István, az Egészségügyi Bizottság elnöke és Östör Annamária alelnök az Öreghegyi Közösségi Házban.

Ennek során Dr. Csomán István elmondta: Székesfehérváron 3688 főt tesz ki az érintettek létszáma (12-15 éves lányok), akiknek a védőoltást biztosítani szeretnék. (15 éven felül bárki beadathatja gyermekének vagy magának az oltást – költségtérítéssel.) A szérum több évtizedre védettséget ad a méhnyakrák ellen. Mivel kiskorúakról van szó, szükséges hozzá a szülők beleegyezése (írásbeli nyilatkozata), amely magával vonja a védőnői szolgálat felelősségét is, hiszen a szülőket megfelelően tájékoztatni kell arról, hogy milyen probléma megoldását kínálják fel nekik – ráadásul ingyenesen.

Östör Annamária pedig azt hangsúlyozta ki, hogy példaértékű az az összefogás és egyetértés, amely az Egészségügyi Bizottságot jellemzi ebben a kérdésben, hiszen mindegyikük támogatja az akciót. Amennyiben a következő közgyűlés során sikerül az oltással járó kiadásokat a költségvetésbe bevezettetni, úgy az  ősszel már neki is állhatnak az oltásnak. Ez jelen számítások szerint 42 millió Forintot jelent, bár még további kedvezményekről tárgyalnak a gyártó (német) céggel.

Ilyen volumenű oltási akció még soha, sehol sem volt hazánkban. Magyarországon egyébként Székesfehérvár a 16. olyan város, amely – remélhetőleg - bevezeti a védőoltást, a megyei jogú városok közül pedig - egyenlőre - az egyetlen.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >