Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Csanádi Imrére emlékezve
Csanádi Imrére emlékezve Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. április 21.

Image„Hogy nép néppel megférjen, becsülni egymást megtanuljuk egyszer” – ezzel a mottóval rendeztek szavalóversenyt Zámolyon, a Csanádi Imre Általános Iskolában. A verseny 15 éves múltra tekint vissza, így szinte törvényszerű volt, hogy az évfordulós programra meghívták a költő unokahúgát, Török Rózsát is, s a verseny olyan neves zsűritagokat tudhatott magáénak, mint például Alföldy Jenő irodalomtörténész (akit elkísért felesége, Dobozi Eszter költő is), valamint Móser Zoltán.

 

Csanádi Imre Zámolyon született, az általános iskola szomszédságában. Tíz éves korában került Székesfehérvárra az Ybl Reál Gimnáziumba, ám felnőttként is vissza-visszajárt szülőfalujába.

Egyik unokahúga, Béres Jánosné a költőről elnevezett iskolában tanít jelenleg, így könnyű volt elérnünk / és szóra bírnunk: elmondta, hogy rokona már öt évesen írt és olvasott, s az első „S” betűje – Móra Ferenchez hasonlóan – neki is fordítva sikerült.

A versenyen legjobban szereplő diákok és Béres Jánosné, Csanádi Imre unokahúga:

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Rá emlékeznek minden évben a szavalóversenyen, ahol a diákoknak egy kötelező és egy szabadon választott verset kell elmondaniuk.

Idén az első és második osztályosoknak a Május dicsérőt, a harmadik-negyedikeseknek a Húsvétost jelölték ki tanáraik, az ötödik-hatodikasoknak a Zámoly fölött versciklusból választottak, a legidősebbeknek pedig a Csillagforgó-ból.

Tavaly 35 gyermek szavalt nagy lelkesen az elismerésért és a díjakért, idén pedig 40 versmondó jelentkezett. A fiatalok ugyanis nagyon szeretnek szerepelni, a költőhöz pedig szorosan kötődnek, hiszen nemcsak az irodalom órán foglalkoznak kiemelten az életével és műveivel, hanem például rajzórán is, ahol számos portré születik róla….

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >