Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kikerültek a matricák a Koronás Park szemeteskukáira Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2021. szeptember 06.
Harminchárom alkotás érkezett be a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében elindított Smartbin kezdeményezés rajzpályázatára. Ezek közül 17-tel találkozhatunk majd a városban, több helyszínen a kukákon. Már meg is tartották a verseny ünnepélyes eredményhirdetését, ahol a zsűri által kiválasztott hat alkotás készítőit díjazták, valamint felkerültek a matricák a Koronás Parkban található szemetesekre. Most éppen a Smartbin kabalafigurájára hirdettek pályázatot, a felmatricázott kukáknál készült szelfiket pedig október végéig várják.

 

 

Három hónappal ezelőtt indult útjára a Smartbin, amellyel három fehérvári középiskolás szeretné megszólítani kortársait a környezetvédelem és a fenntarthatóság témakörében. A csapat egyik első kezdeményezése egy rajzpályázat volt, ennek eredményhirdetését szerdán délután a Koronás Parkban tartották. 

Az ünnepi eseményt Nádi Zsombor konferálta, a résztvevőket pedig a másik társalapító, Zolta Szabolcs Merse köszöntötte. Örömmel újságolta, mennyien láttak már ezalatt a rövid idő alatt is fantáziát a tisztább, élhetőbb utcák megteremtését célzó versenyben. „Remélem, a résztvevők fejében sikerült elültetnünk a helyes hulladékkezelés, valamit a szemetelés visszaszorítása szükségességének és fontosságának a gondolatát.” – fogalmazta meg. 

Vargha Tamás
államtitkár, országgyűlési képviselő elsők között találkozott a Smartbin program kitalálóival. Az ünnepségen a köszönetét fogalmazta meg, hogy fiatalként ennyire környezettudatosan gondolkodnak, és fontosnak tartják, hogy „az ő korosztályuk is tegyen a Föld megőrzéséért, azért, hogy unokáink is egy élhető világot találjanak majd itt.” Utalt arra, hogy a Koronás Park melletti Csónakázó-tó is egy nagy fehérvári környezetvédelmi rehabilitációs program része. Ennek köszönhetően megmenekült a Sóstó élővilága, és immár nevéhez híven újra lehet csónakázni a Tóparti melletti tavon is. Vargah Tamás emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen messzire eljutott a környezetvédelmi verseny híre: „A Smartbin elindult a nemzetközivé válás útján, és hamarosan a jó gyakorlatokat más magyar városok mellett pilotprogramként Marokkóban is megismerhetik majd.” 

Steiner Attila
környezetvédelmi államtitkár is bekapcsolódott az eredményhirdetésbe. Mint mondta, készülnek a Planet Budapest Fenntarthatósági Expo és Világtalálkozóra, ám a nagy nemeztközi klímavédelmi kezdeményezéseket „ki kell egészíteni a helyi, lokális cselekvéssel. Mindent meg kell tenni azért, hogy tiszta környezetben éljünk, és egy kis odafigyeléssel nagyon sok eredményt el lehet elérni.” A résztvevők figyelmébe ajánlotta a Hulladékradar applikációt, amelyet azért indítottak, hogy sikerüljön feltérképezni, majd minél nagyobb számban megszüntetni az illegális hulladéklerakókat.  „Az elmúlt egy évben – a koronavírus-járvány ellenére – több mint 1000 vasúti kocsinyi illegális hulladékot szállítottunk el.” – összegezte a környezetvédelmi államtitkár, felhívva a figyelmet arra, hogy számítanak a helyi közösségekre a környezettudatosság és a klímavédelem erősítése terén is.

Végezetül Magda Tivadar, a Smartbin harmadik társalapítója szólt: „Napjainkban sokszor kerül előtérbe környezetünk védelme, és hogy mennyi pénzt kell erre költeni. Sose feledjük el, hogy hiába lehet sok pénz a szervezetek számláján, ha nincsenek emberek, akik cselekedni akarnak.”

A rajzpályázatra 33 alkotás érkezett – egyéni és csoportos munkák, az általános és a középiskolás korosztályból –, összesen 73 fiatal alkotó kapcsolódott be a versenybe. Készültek szabadkézzel rajzolt és számítógéppel szerkesztett művek, zsírkrétával vagy éppen vízfestékkel létrehozott alkotások is. A zsűri még a nyáron 17-et választott ki, a hat legjobbnak ítélt rajzot pedig külön is díjazták. 

A nyertesek névsora
: a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Bokor Lili – Bóka-Nagy Gergő – Bujka-Tarnai Barnabás – Német Oszkár alkotta 1. osztályos csapat, valamint a 7. osztályos Kiss Roxána; a Talentum Református Általános Iskolából a 3. osztályos Kun Petra és Feczkó Zorka; a Széna Téri Általános Iskolából a Kobra Tünde – Porvázsnyik Laura – Porvázsnyik Sáron – Róna Kitta összeállítású, 6-7. osztályosokból álló csapat; valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 10. osztályos tanulói, Kosárszky Boglárka, illetve Körmendy Katalin.

A matricákat a fiatal alkotók Steiner Attila és Vargha Tamás államtitkárral, valamint Molnár Tamás környezetvédelmi és civil tanácsnokkal közösen ragasztották fel a Koronás Parkban található szemeteskukákra. A továbbiakban a Haleszben, a Bregyó közben és az autóbusz-pályaudvaron is találkozhatnak majd a járókelők ezekkel a matricákkal.

A Smartbin verseny már most is zajlik, október végéig várják a szelfiket, amelyekkel a tisztább környezet fontosságát népszerűsíthetik a résztvevők és a játék végén többféle nyeremény is gazdára talál majd.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >