Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Könyvbemutató - Lövés Szarajevóban Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2021. szeptember 07.
A Városháza Díszterme adott otthont Szentesi Zöldi László Lövés Szarajevóban - Csuhay József és a Videoton utolsó két perce című könyve országos bemutatójának. A magyar futballtörténet egyik legörvendetesebb vereségének (Željezničar -Videoton 2-1) a krónikáját az egykori focisták és szurkolók társaságában vehették először kézbe az olvasók.

 

 

Az 1984-1985-ös UEFA Kupa elődöntőjének visszavágóján 1985. április 24-én, a szarajevói Stadion Grbavicában 25.000 néző előtt 2:1-es vereséget szenvedett a Videoton, azonban a két héttel korábbi hazai meccsen 3:1-re győzött a csapat a Sóstón, így továbbjutott a döntőbe, ahol a Real Madriddal találkozott. Tizenhat év után újra európai kupadöntő volt Magyarországon. A Sóstón aztán 3:0-ra nyert a Real, Madridban pedig Májer Lajos védhetetlen bombával lőtte ki a bal felső sarkot, és 1-0-ra nyert a Vidi a Real Madrid otthonában. 

Ahogy a könyvben olvasható élménybeszámoló szól:
"Odahaza, Székesfehérváron egész éjjel tartott a karnevál. Amikor lefújták a meccset, a lakóházak, panelek előtt összeverődtek az emberek, és mintha szilveszter lenne, ismerősök és ismeretlenek koccintottak pezsgővel. A lakótelepi lakásokban felhevült tévénézők ütötték a csöveket. Fiatalok tódultak ki az utcára, dudáltak az autók, órákon át skandáltak a szurkolók. Ezen az éjjelen a rendőr mosolygott, a tanár együtt énekelt diákjával, a szerelmesek kék-piros sállal tekerték körül magukat. Székesfehérvár a vidámság szigetévé változott."

Szentesi Zöldi László szerzővel Majer Tamás újságíró beszélgetett, aki a könyvbemutató előtt a Városház téren dedikálta könyvét.

A könyvbemutatón dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondott köszöntőt. Arról beszélt, hogy a város közösségének egyik legfontosabb helyén, a Városháza Dísztermében van a könyvbemutató, ahol a falakon a több mint ezeréves város történelméből láthatóak szemelvények. 
"Tudjuk, hogy nagyon nehéz önálló fejezetben bárminek is helyet kapnia egy ilyen történetben, de ha lenne egy fal a sporttörténelemről, akkor biztosan ott lenne a legtetején Vörös Zsuzsa olimpiai aranyérmes öttusázónkkal együtt az UEFA-kupa menetelése a Videotonnak." Mint mondta, fantasztikus elődöntő volt, akárcsak a párja, aztán egy királyi csapat a királyi város csapatával játszotta a döntőt. "Kétszer sírtam a Vidi UEFA-menetelése alatt: egyszer pár perccel ezen gól előtt, aztán a döntőben, amikor a visszavágón Májer Lajos kilőtte a bal felsőt. Ilyen emlékei pedig nem csak nekem, hanem nagyon sok fehérvárinak és focirajongónak vannak."

A szerző, Szentesi Zöldi László 15 évesen Debrecenben nézte a meccset. "A mi generációnknak nem adatott már meg, hogy lássa az aranycsapatot, és a mi korosztályunknak a klubfoci jelentette a focit. 1985-ben szerintem minden magyar Videoton-szurkoló volt, és egy nagyon nagy magyar siker volt a Videoton menetelése az UEFA-kupában, de ez a meccs túlmutat magán a sporton."

A teljes városházi beszélgetés visszanézhető a város YouTube-csatornáján.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >