Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Klímavédelemről a Föld Napján
Klímavédelemről a Föld Napján Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. április 27.

ImageKlímavédelmi együttműködés céljából szakmai megbeszélést hívott életre Dr. Tiborcz Péter, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke és dr. Szűcs Lajos, a MÖOSZ társelnöke a Föld Napja alkalmából. Dominkó Anita, a Fejér Megyei Önkormányzat Elnöki kabinetjének sajtóreferense elmondta honlapunknak, hogy a megyei önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a klímaváltozással kapcsolatos problémák megelőzését, ezért klímavédelmi munkacsoport alakítását kezdeményezte, melyhez kérte a megyei önkormányzatok és környezetvédelmi szakemberek együttműködését.

Dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Fejér megyében sokakat foglalkoztató, aktuális problémáról, a Velencei-tó északi részére tervezett, kormányzati támogatást élvező giga-beruházás előre látható, súlyos következményeit hangsúlyozta. Kiemelte a klímavédelmi feladatok fontosságát valamint a Fejér Megyei Önkormányzat környezetvédelmi irányú elkötelezettségét.

Dr. Tiborcz Péter alelnök ismertette a Fejér Megyei Önkormányzaton belül elért eddigi eredményeket, a kitűzött célokat, az aktuális programokat, majd javaslatot tett a megyei önkormányzatok együttműködésének érdekében a megyei önkormányzatok klímavédelmi munkacsoportjának megalakítására ill. a 19 megye környezetvédelmi tevékenységének összehangolására, általa kezdeményezett ÖKO AKTÍV 19. Program megvalósítására.

 

Image
.

Dr. Szűcs Lajos, a MÖOSZ társelnöke, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke elemi érdeknek nevezte a klímavédelmet és támogatását fejezte ki a megyei önkormányzatok által megvalósítandó klímavédelmi célú együttműködés kapcsán. Antal Z. László, az MTA Szociológiai Kutatóintézete Éghajlatváltozás Kutatóműhelyének vezetője, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke kiemelte a helyi szintű klímastratégiák kidolgozásának, ill. a szükséges jogi háttér és kormányzati felelősségvállalás biztosításának szükségességét. Fontosnak nevezte a klímaváltozással kapcsán a társadalmat veszélyeztető súlyos hatások tudatosítását, a iskolákban megvalósítandó klímatudatosság-fejlesztést.

Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte a megyei terület- és településrendezési tervek révén az önkormányzatok által gyakorolható területfelhasználás-szabályozási tevékenység fontosságát és jelentős környezetvédelmi hatását – különös tekintettel az erdő- és gyepterületek, természetvédelmi és Natura 2000 területek megóvására, a felszíni – és felszín alatti vizek készleteinek és minőségének megőrzésére, melyek szorosan kapcsolódnak a klímavédelemhez.

 

Image
.

Jelentős környezetvédelmi problémának nevezte a megye kiváló minőségű termőföld területeinek a művelés alól történő nagy arányú kivonását, melynek következtében drasztikus mértékben növekszik a golfpályák területe ill. a burkolt felületek kiterjedése (pl. lakóparkok, bevásárló központok …stb. létesítése miatt), ami nagy mértékben hozzájárul a kedvezőtlen mikroklíma-jellemzőkhöz (túlzott felmelegedés).

Dominkó Anitától megtudtuk, hogy a rendezvényen részt vett 10 megyei önkormányzat (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Fejér megye) képviselői egyetértettek a klímavédelmi munkacsoport megalakításával és megosztották egymással a környezetvédelem, különösen a klímavédelem területén elért eddigi eredményeiket, az egyes megyék területén jellemző legsúlyosabb környezetvédelmi problémákat, majd javaslatot tettek a megyék közötti klímavédelmi együttműködés megvalósításának lehetséges megoldásaira, az alábbiak szerint:

• - A MÖOSZ és az MTA Éghajlatváltozás Kutatóműhelyével való szoros együttműködés kialakítása;

• - Az önkormányzatok között közös cégreferencia-kritériumrendszer kialakítása – az önkormányzatokkal kapcsolatba kerülő különböző cégekkel kapcsolatos tapasztalatok folyamatos megosztása érdekében;

• - A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének ösztönzése az önkormányzatokon és intézményeiken belül, ill. a lakosság, cégek irányában;

• - A 19 állami erdészet tervezett összevonásának meggátolása az erdőterületek védelme érdekében;

• - Az egyes megyei önkormányzatok havilapjaiban környezetvédelmi témájú, állandó rovatok megjelentetése és tartalmuk bővítése a megyék közötti folyamatos információ- és tapasztalatcsere segítségével;

• - A kötvénykibocsátások megkönnyítése az önkormányzatok és intézményeik energiahatékonysági beruházásai esetében;

• - A golfpályák száma, területe jelentős növekedésének visszaszorítása (a biodiverzitás védelme érdekében);

• - A környezetkárosító tevékenységek hatékony visszaszorítása érdekében az elkövetők büntetése szigorításának kezdeményezése.

• - A területfejlesztési beruházások környezetvédelmi szempontú koordinációja;

• - Iskolákon belül környezet- és klímatudatos szemléletformálás: pl. versenyek segítségével;

• - Ivóvízbázisok védelme érdekében való hatékony megyei szerepvállalás;

• - Megyei energiaügynökségek létrehozása. Dr. Tiborcz Péter összegezve a munkaértekezletet, elmondta, a megyei önkormányzatok hatékony klímavédelmi programja, és összefogás révén, fontos szerepet tudnak vállalni a negatív éghajlat-változási folyamatok mérséklésében.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

A klímavédelmi Munkacsoport által az egyes megyei klímavédelmi programokat célkitűzéseket összehangoltan, hatékonyan tudják megvalósítani. Megállapodtak, hogy ezentúl az erdő - és vízvédelem, illetve, más ügyekben is közösen lépnek fel. A Velencei-tó környéki giga-beruházás, Vas megyei szemétégető és a szalmaégető-erőmű problémáira is közösen próbálnak megoldást találni. Munkájukat rendszeres konzultációkkal, szakemberek közreműködésével képzelik el a jövőben.

A megbeszélésen 10 megyei önkormányzattól, például Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest megyéből voltak jelen képviselők és szakemberek. Az alelnök örömmel számolt be arról, hogy Antal Z. László, a MTA Szociológiai Kutatóintézet Éghajlatváltozás Kutatóműhelyének vezetője, a Klímabarát Települések Szövetség elnöke szintén segíti munkájukat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >