Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Három év után újra megnyílt a Fehérvár Szalon Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Péter   
2021. szeptember 20.
A Csók István Képtárban nyílt meg a Fehérvár Szalon 2021 képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítás, amely Székesfehérváron élő vagy a városhoz kötődő művészek számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A tárlatot egy hónapon keresztül, október 17-ig látogathatják érdeklődők. A Csók István Képtárban mintegy 40 fehérvári, vagy a városhoz kötődő alkotó - festőművész, szobrászművész, képzőművész, illetve grafikusművész - munkáit láthatjuk.

 

 

A közel egymillió forint összdíjazású Fehérvár Szalonra minden Székesfehérváron élő, vagy a városhoz kötődő alkotó adhatott be pályamunkákat, melyek bemutatásáról és a díjazásáról szakmai zsűri döntött, 2021-ben a zsűri tagjai Czene Márta és iski Kocsis Tibor festőművészek voltak. A Fehérvár Szalon 2021 megnyitóján öt alkotót díjaztak Székesfehérvár Megyei Jogú Város elismerésével. A szakmai zsűri javaslata alapján a 200 ezer forint értékű "fődíjakat" Kőnig Frigyes festőművész és Cservenka Edit festőművész kapták, míg Dér Adrienn képzőművész, Burián Norbert szobrászművész, Végvári Beatrix grafikusművész 150 ezer forint jutalomban részesült. A képző-, ipar- és fotóművészeti seregszemlén Csizik Balázs képzőművész 150 ezer forint értékben a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány díját vehette át Lehrner Lóránttól, az alapítvány kuratóriumi tagjától.

Lehrner Zsolt alpolgármester a tárlatnyitón felidézte, hogy a Fehérvár Szalon történetében először három év múltán került sor a kiállításra, amely az évek alatt a magyar kortárs képzőművészet legeredetibb bemutató helyévé vált. "Elődeink megteremtették a lehetőséget, hogy mi, látogatók rendszeresen áttekintést kaphassunk a fehérvári alkotók képző, ipar és fotóművészetéről és alkotásaik által kiállított gondolataikról is - fogalmazott Székesfehérvár alpolgármestere, aki elmondta, hogy idén 40 alkotó 56 művével találkozhatunk. "Jó érzés, hogy a kortárs alkotók nem csak műveik által jelennek meg, hanem személyesen is láthatjuk őket és szerencsések vagyunk, hogy az itt kiállított művekről közösen gondolkodhatunk, beszélgethetünk alkotóikkal" - tette hozzá.

Gellén Miklós Gábor költő a megnyitón a "hely szellemének engedelmeskedve" Pilinszky Jánost idézte meg, aki 40 esztendeje hagyta el "a siralomvölgyet, elvíve magával verseinek esszenciáját, a csendet, az egyetlen hiteles beszédet, amit mi már nem ismerünk." "Mert hiába takartuk el az arcunkat FFP 2-es maszkokkal, nem bírtunk csendben maradni, kiabáltunk, dudáltunk, rángattuk a kilincset, hangosan követeltük az úgynevezett régi életünket. Azt, amelyik már réges régen megszökött tőlünk, hátra sem fordulva.." - fogalmazott megnyitó beszédében a költő, aki Pilinszky próféciáját is idézte: "Mert elhagyatnak akkor mindenek.." "De ezek a művek itt körülöttünk a szalonban, a fehérváriban ismerik ezt a csendet: menjünk közel hozzájuk, és hallgassuk meg őket alázattal és figyelemmel. Tanuljunk tőlük, hátha van remény.." - zárta beszédét Gellén Miklós Gábor.

A kiállítás 2021. október 17-ig, vasárnaptól péntekig 10–18 óráig, szombaton 9–18 óráig tekinthető meg.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >