Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Katonaportrék a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. szeptember 24.
Katonaportrék címmel nyílt kiállítás a Városházán. A tablókon 36 nyugállományú katona és katonahölgy élete és hivatása jelenik meg Dániel Mária Magdolna fotográfus képei, valamint Silye Sándor és Csató József újságírók szövegeinek segítségével.

 

 

A legújabb kori hadtörténetben szerepet vállaló fehérvári katonák életútját ismerhetjük meg a Katonaportrék című kiállításon, amely 2019-ben indult útjára. Ekkor húsz, egykor Székesfehérváron szolgálatot teljesítő katonát ismerhettük meg. Most, a Városházán nyílt tárlaton 36 életút tárul elénk. Abban, hogy Fehérvárról, a Magyar Katonafővárosból indult útjára a kiállítás, a honvéd hagyományoknak és azok ápolásának is nagy szerepe van. A katonaváros nemcsak múltjára, hanem jelenére is büszke lehet, hiszen a Magyar Honvédség Főparancsnoksága mellett a NATO erőket integráló többnemzetiségű kontingensnek is székhelye városunk. Ennek az alapnak a megteremtéséhez Önök, az egykori katonák is hozzájárultak szolgálatukkal, hangsúlyozta Lehrner Zsolt alpolgármester a megnyitón. Köszönetet mondott, hogy nem csak a hazáért, hanem Székesfehérvárért is tevékenyen szolgáltak, öregbítették Fehérvár hírnevét.

Lévai Miklós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elnöke elmondta, hogy a kiállításon bemutatott, ma már nyugállományban lévő hivatásos katonai szolgálatot teljesítők jelentős részének a katonai pálya a felemelkedés lehetőségét biztosította. A portréfotókat Dániel Mária Magdolna fotográfus, az interjúkat két fehérvári újságíró, Silye Sándor és Csató József készítették. Koronczai Tibor alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese a honvédség nevében köszöntötte  a megjelenteket, akik között egykori vezetői és kollégái is ott ültek.

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke, Sipos András hozzátette, szeretnék, ha a fehérvári iskolák diákjai is megismernék a portrékon szereplő katonákat, és szeretnének lehetőséget teremteni arra is, hogy személyesen beszélgessenek velük életpályájukról és a magyar honvédség elmúlt időszakáról.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület által indított program keretében a kiállítás mellett elkészült egy interjúkötet is, amelyet október 11-én, Budapesten mutatnak be a Stefánia palotában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >