Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megelevenedő fehérvári múlt
Megelevenedő fehérvári múlt Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. szeptember 24.
Koraőszi sétára várta az érdeklődőket a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület szerdán a Palotai úti Hosszú-temetőben. Poklosi Péter, az egyesület elnöke rendhagyó történelemórát tartott, és bemutatta a rendbe rakott sírokat.

 

 

A csendes, őszi temetőben a sírok között sétálva családi történeteken keresztül idézte meg a magyar történelem és Székesfehérvár múltjának egy-egy pillanatát Poklosi Péter. A Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület elnöke jól ismeri a Hosszú-temető sírjait. Évtizedek óta dolgozik azon lelkes segítőivel, hogy minél több sírkövet mentsenek meg az enyészettől. A felújítások mellett gondozzák a sírkertet.

A kétórás séta során kereskedők, gyógyszerészek, orvosok, honvédek, egyházi személyek, egykor a város életét irányító tisztviselők élete elevenedett meg. A résztvevők hallhattak történetet Greizinger Ivánról, a budapesti Szent Rókus Kórház alorvosáról, aki tehetséges komponista volt, 121 zenemű szerzője; a Heckenast-család síremléke előtt a fehérvári nyomdászokról, Czetli Mihály asztalosmesterről, akinek a Rác utcában álló házának emlékét az ecetfák még ma is őrzik. Poklosi Péter arról is beszélt, hogy egy elhanyagolt, régi síremlék helyreállítása milyen szerteágazó munkával jár: a levéltári kutatómunkán túl a leszármazottak megkeresése, a restaurálás során az alapanyag beszerzése, a feliratok vésése, színezése. 

A Hosszú-temető sírjainak rendezése folyamatosan zajlik, az újabb és újabb feladatok teljesítésében a fehérvári középiskolások is bekapcsolódhatnak: a Tóparti gimnázium, a Széchenyi és a Deák technikum diákjai az 50 órás önkéntes szolgálatot teljesítik, és bizony vannak, akik ezt követően is visszajárnak.

A koraőszi séta hamarosan hallható lesz az ÖKK Posdcast sorozatában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >