Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A patikaliberalizáció és a patikán kívül is forgalmazható gyógyszerek
A patikaliberalizáció és a patikán kívül is forgalmazható gyógyszerek Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. április 28.

ImageKis mértékben befolyásolta a patikán kívül is kapható készítmények gyógyszertári forgalmát a patikaliberalizáció – derült ki a Szinapszis Kft. gyógyszerpiaci elemzéséből, amit a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából végzett. A közelmúltban két hatás – a patikaliberalizáció és a patikán kívüli gyógyszervásárlás lehetősége – is érte a gyógyszerpiac patikán túl is vásárolható készítményeinek forgalmát.

Mindkét döntés hatása van olyan horderejű, hogy érdemes közelebbről megvizsgálni az érintett szerek piacán történő folyamatokat.

Egyre több az új patika a piacon

Háromszéki Zsolttól, a Webbeteg Kft. munkatársától megtudtuk, hogy a patikaliberalizáció hatására az ÁNTSZ adatai szerint 2009 februárjáig több mint 350 patika kezdte meg működését, míg ezzel párhuzamosan közel 50 patika kényszerült bezárni. A jelenleg bejegyzett patikák száma közel 3200, amelyből mintegy 2300 közforgalmú gyógyszertár.

Mivel 2006 év végén az új gyógyszerforgalmi törvény lehetővé tette bizonyos vény nélkül kapható készítmények patikán kívüli forgalmát, az értékesítőhelyek némely termék tekintetében immár nemcsak gyógyszertárakat jelenthetnek. Patikán kívül is megvásárolható vénynélküli készítményeket országosan 800 különböző helyen vásárolhat a lakosság.

A 2009. március végi állapot szerint közel 200 gyógyszer érhető el patikán túl is – mondhatjuk, hogy ezek forgalmáért folyik a verseny patikák, és a patikán túli értékesítőhelyek között.

Hol vásárol szívesebben a fogyasztó patikán kívül is forgalmazható terméket?

A gyógyszertári forgalom adatait böngészve kiderül, hogy 2007 januárjában a patikán túl is kapható készítmények dobozforgalma átmenetileg csökkent, azaz a piac megérezte az egyéb értékesítési helyek megjelenését. Hosszabb időszakot nézve azonban azt lehet mondani, hogy nem maradt meg a patikán kívül is megvásárolható szerek patikai forgalmának csökkenése, sőt elmondható, hogy vannak határozott növekedési időszakok is. E

z a Szinapszis Kft. elemzője szerint többek között a patikák közötti egyre inkább élesedő versennyel magyarázható. A fogyasztókért vívott kiélezett küzdelem arra sarkallja a gyógyszertárakat, hogy minél magasabb színvonalon teljesítsék feladataikat és minél sokszínűbb egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak vásárlóiknak.

Ingadozó eladások

A forgalom fő vonása, hogy a csak patikában kapható készítményekhez képest sokkal ingadozóbb a patikán túl is kapható gyógyszerek gyógyszertári forgalma. A patikán túl is kapható készítmények forgalmának egyik jellegzetessége, hogy az eladott dobozszám jelentős szezonális ingadozást mutat.

Ez a tendencia feltehetően azzal magyarázható, hogy viszonylag sok vitamin és megfázás elleni gyógyszer szerepel közöttük, amely forgalma a téli hónapokban kiemelkedő.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >