Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 7. Játéktörténeti konferencia Moskovszky Éva emlékére
7. Játéktörténeti konferencia Moskovszky Éva emlékére Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. október 19.
A játék fiatalít! címmel rendezett konferenciát Moskovszky Éva, a neves játékkutató és kultúrtörténész emlékére a Szent István Király Múzeum Székesfehérvár Önkormányzatával közösen. A hetedik alkalommal szervezett tudományos ülésen a 40 év alatti fiatal kutatók számoltak be a játékkal összefüggő kutatásaikról.

 

 

A hetedik alkalommal rendezett játéktörténeti konferenciának A játék fiatalít!  címet adták a szervezők. „A játék az ember teremtménye, mely teremtője örömére hivatott szolgálni egy olyan országban, ahol a "komolyság" és a "vidámság" nem egymással ellentétes, hanem egymást kiegészítő fogalmak, és amelynek a földjére csak játszva teheti be az ember a lábát.” - Erich Kästner gondolataival indította köszöntőjét Lehrner Zsolt. Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte: Székesfehérvár kitüntetett helyzetben van. A Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky- és Réber-gyűjteménye köré egy olyan erős bázist építettek ki, és őriznek a múzeum kollégái, ami látogatóként és szakmai szemmel is egyedülálló. „Mindannyian ismerjük Moskovszky Éva néni munkásságát és érdemeit. Tudjuk, hogy egy nemes kényszerítő erő hatására a teljes életét a gyűjtőszenvedélyének áldozta, s ezzel olyan kincsestárat hozott létre, amelyre nem csak a város, de egész Magyarország is büszke lehet. (..) A mi feladatunk őrizni a tárgyi és szellemi hagyatékot. Kívánom, hogy mindig legyenek lelkes fiatal kutatók és érdeklődő látogatók, hogy a játék öröme és értéke tovább élhessen.”- zárta köszöntőjét Lehrner Zsolt.

Két asszony összesen 90 évnyi gyűjtőmunkájának eredményeként többezer játék tagja a Moskovszky-gyűjteménynek. Az immár hetedikm alkalommal megrendezett konferencián a fiatal, 40 év alatti, a játék valamilyen területével foglalkozó szakembereknek adtak lehetőséget a bemutatkozásra. Mint azt köszöntőjében Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója kiemelte, ezenfelül személyes és szakmai kapcsolatok és együttműködések kiépítésére is jó lehetőséget ad. 

Amit ez az 1998 óta Székesfehérváron látható értékes és páratlan életmű tartalmaz és kisugároz, abban olyan időhöz nem kötött értékek és erők vannak, amelyek mindenkor megragadják a látogatókat, fogalmazott nyitó előadásában dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke. Az idei tanácskozáson többek között szó volt a Karlócai-gyűjtemény (Karlócai Marianne játékgyűjteménye) jelenlegi helyzetéről, más múzeumokban zajló játéktörténeti kutatásokról és a játékosítás számos lehetőségéről a köznevelési, közoktatási és közművelődési színtereken. A program Dr. Nagy Veronika muzeológus szakmai tárlatvezetésével zárul 16.30 órától a Moskovszky-gyűjteményben.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >