Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Pisztácia és mogyoró a’la Zsótér Sándor
Pisztácia és mogyoró a’la Zsótér Sándor Nyomtatás E-mail
Írta: Vörösmarty Színház   
2021. október 20.
Nem a legkönnyebb utat választotta Zsótér Sándor, amikor Székesfehérvárra ment rendezni. Werner Schwab Pisztácia és mogyoró című műve olvasva is kitartó koncentrációt igényel, színpadra vinni pedig valódi kihívás. Nos, ez küldetés Székesfehérváron teljesítve, a Vörösmarty Színház hétvégén bemutatta a Pisztácia és mogyorót.

 

 

 

Az osztrák dráma fenegyerekének szokás hívni Werner Schwabot, hiszen műveiben meghökkent, polgárt pukkaszt. Talán Magyarországon kevéssé ismert művében olyan nyelvi bravúrt hozott létre, amely egészen más dimenzióba repíti a nézőt.

 

A történet önmagában egyszerű: egy bérház lakóinak életébe leshetünk be a maguk rázós viszonyaival, furcsa családi kapcsolataival, művészetével, bigott vallásosságával, ördögi vágyaikkal. Így önmagában valóban egyszerűnek tűnik, ám itt mindenki kimondja a valódi gondolatait, senki nem leplez semmit. Erre mutatott rá az előadás dramaturgja, Ungár Júlia is: „A szöveg határozottan szórakoztató, sokszor nevetni kell rajta, mert olyanok a megfogalmazások. Váratlan szóösszefűzések vannak, váratlan az, ahogy használja a legegyszerűbb nyelvet is, csak egy példa: „Lekíséred a szemetesvödröt”. Teljesen megszemélyesíti a tárgyakat ebben az esetben. És mindenki egyenesen azt mondja, ami a fejében van, nem palástolnak. A nyelv az ő esetükben nem arra szolgál, hogy elfedjen dolgokat, hanem hogy megmondják, amit egymásról vagy a másikról gondolnak. Szerintem ezért meghökkentő, mert ezt nem szoktuk.”

 

Varga Mária, az előadásban Sárkánné, a rettegve tisztelt szomszéd, aki ön- és közsorsrontóként mozgatja a szálakat. A színésznő szerint a mű, már-már operai kereteket feszeget: „Az egész olyan, mint egy operamű. hihetetlen tömörséggel, mélységgel, humorral, iróniával, abszurditással telítve. És ebben, a kollégáimmal remek hangot tudunk – úgy hiszem – megütni, a rendező úr (Zsótér Sándora szerk.) által, aki ezt hihetetlenül vezényelte le velünk.”

 

Az előadásban a kispolgári, feltörekvő, de örökké idegen Kovacic-család feje Keller János: „Pont az benne a fantasztikus, hogy ki mit fog ebből leszűrni, és melyek azok az elemek, amelyeket hazavisz majd. Az biztos, hogy a mindennapi életünkről szól, és abban is biztos vagyok, hogy mindenki úgy fog elmenni erről az előadásról, hogy gondolkozni fog az életéről.”

 

Egyik lányát, Desiree-t Váradi Eszter Sára játssza, akit szintén megfogott a szöveg: „Nagyon bravúros a szöveg. Van egyfajta trágárság, ahogy ezek az emberek beszélnek egymással, de olyan nyelvi leleménnyel vannak ezek a szófüzérek megalkotva, hogy tulajdonképpen egyfajta költészet is egyben. Nagyon érdekes anyag, nagyon nehéz szöveg színészként, mindnyájan megküzdöttünk vele.”

 

Az előadás bemutatója 2021. október 16-án volt, megtekintését kizárólag 18 éves kor fölött ajánlja a színház.

 

Szereplők: Varga Mária, Varga Gabriella, Kerkay Rita, Váradi Eszter Sára, Fehér László, Kricsár Kamill, Keller János

Díszlettervező: Ambrus Mária

Jelmeztervező: Benedek Mari

Rendezte: Zsótér Sándor

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >