Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A játék a gyermek öröme, a múlt őrzője
A játék a gyermek öröme, a múlt őrzője Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. október 25.
A játék megjelenése egy kiállításon nemcsak arra jó, hogy minél több látogatót vonzzon, hanem ténylegesen hozzátesz a társadalmunk és az elmúlt korok megismeréséhez. A tárgy, amellyel minden időben a gyermek megteremti a maga külön világát, a kutató számára sok mindenről mesél. Gondoljunk bele, a játékokon keresztül, legyen ez baba, huszár, kisautó, vagy éppen társasjáték, a nagy történelmi események és a mindennapok egyaránt megjelennek a gyerekszobában is.

 

 

A Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumban látható Moskovszky-gyűjtemény a polgári családok életét mutatja be az enteriőrökön keresztül. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Múzeumban logikaijáték és kártyagyűjtemény látható, ahol arra is választ kapunk, miért volt nélkülözhetetlen kelléke a polgári otthonoknak a kártyaprés.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum muzeológusa pedig egy családi fotó alapján kezdte el kutatását, hogy milyen játékokkal is játszottak a XX. század elején egy indiai-magyar család gyermekei, de a XX. század történelme megjelenhet akár egy órán is társasjáték formájában.

Mindezekről a Moskovszky Éva emlékére hetedik alkalommal megrendezett Játékkonferencia kapcsán beszélgettünk dr. Nagy Veronika muzeológussal, aki az értékes és páratlan gyűjtemény feldolgozása mellett évek óta kutatja a játéktörténet Székesfehérvárral kapcsolatban lévő korszakait, eseményeit, emlékeit, és e kutatómunka során bukkant rá egy olyan újságcikkre, amelyből kiderült, hol is készült egykor a világhírre is szert tett Fehérvári paripa. Ha kíváncsiak erre Önök is, akkor kattintsanak, és induljon az ÖKK Podcast játékos epizódja!

A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

A Spotify-on kövessék az ÖKK Fehérvárt, hogy a következő részekről se maradjanak le!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >