Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
„Szabad csak az, kit nem rettent a holnap…” Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. október 25.
Imádságos megemlékezésre hívta a fehérváriakat a Székesfehérvári Egyházmegye. A Székesegyház emlékkeresztjénél az ’56-os áldozatok emlékére Spányi Antal megyés püspök meghívására együtt imádkoztak a történelmi egyházak helyi képviselői, majd a város és a megye önkormányzatának képviselői közösen helyezték el az emlékezés virágait.

 

 


„Szabadság! Ezt a megszentelt nevet könnyelműen, ingyen ajkadra ne vedd! Tudd meg: szabad csak az, aki oly áhítattal mondja ki, mint Istenének szent nevét a jó pap. Szabad csak az, kit nem rettent a holnap.” – Heltai Jenő Szabadság című versével kezdődött a Székesfehérvári Egyházmegye imádságos megemlékezése. A verset a Székesfehérvári Szakképzési Centrum I. István Szakgimnázium tanulói, Gebe Evelin és Csegezi Csongor szavalták el. Az ünnepség szónoka dr. Görög István ezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezető igazgatója személyes emlékek felidézésével indította beszédét. Mint mondta, személyes történetek sokasága adja a történelmünket, aminek megítéléséhez kell a történelmi távlat, ami elfedi a személyes sérelmeket, érzelmeket, és segít tisztán látni. Aki 1956-ban született, szinte csak felnőttként eszmélt rá arra, mi is történhetett abban az évben hazánkban. Akkor, amikor egyszerre fakadt ki miden addig ért sérelem az emberekből, és vezetett a forradalomhoz. „Tíz éve jutottam el én is annak a felismeréséig, hogy az ’56-ban történteket nem elég, ha csak az egykori veteránok ünneplik. Nagy szükség van arra, hogy az egykor történtek tisztelete örökítődjön, és a következő generációkban is éljen. Ez a tárgyi emlékek és a személyes történetek együttese lehet.” Beszéde zárásaként azt kívánta, hogy őrizzük mindenkor 1956 csodálatos napjainak szabadságélményét és a szabadságharc üzenetét. „Kövessünk el mindent annak érdekében, hogy az emlék ne szürküljön el, ez az ünnep erősítsen bennünket. Adjon hitet mindenkor!”

Az ünnepi beszédet követően Pásztor Katalin és Fersch Renáta fuvolisták előadásában csendült fel egy Blavet ária, majd a történelmi egyházak képviselői: Spányi Antal megyéspüspök, Berze János református lelkész, Bencze András evangélikus püspök helyettes, lelkész és Kovács Dániel baptista lelkipásztor imádkoztak ’56 hőseiért, a magyarság múltjáért, jelenéért és jövőjéért. A megemlékezés zárásaként a mártírok emléktáblája mellett először az egyházak képviselői, majd dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Simon László kormánymegbízott, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Sipos Ernő Péter dandártábornok közösen helyezték el az emlékezés virágait.

 

 
< Előző   Következő >