Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Borsosmenta
Borsosmenta Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaPlus Gyógyszertárak   
2021. november 22.
A borsosmenta (Mentha x piperita) fűszer- és gyógynövényként is ismeretes. Minden bizonnyal évezredek óta alkalmazott gyógynövény. Már Kr.e a II. évszázadban is írtak róla, a növény hatásosságát szinte mindegyik korabeli orvosi munka említi.

 

 

.

 

 

A borsosmenta évelő, 50-80 cm magas, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény. A gyógyászatban a növény virágzás előtt gyűjtött leveleit és illóolaját alkalmazzák, ezek a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalosak.

A menta gyógyászatilag legértékesebb vegyületei az illóolajban találhatóak. Fő komponensei a mentol és származékai valamint a flavonoidok.

A menta illóolajainak hatásmechanizmusa több tanulmány alapján pontosan felderített. Az olaj a bélrendszer simaizmait relaxálja, megelőzi a görcsök kialakulását. Az illóolaj epetermelést serkentő (koleretikus) hatása is bizonyított. Antibakteriális, hűsítő hatása révén számos külsőleges készítményben megtalálható. Humán vizsgálatok bizonyították, hogy irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében hatékony. A legutóbbi kutatások arra irányultak, hogy az illóolajat külsőlegesen 10%-os etanolos oldattal homlok és/vagy halánték bőrébe dörzsölve hogyan csökkenti hatásosan a tenziós fejfájást.

A menta illóolaj legjelentősebb indikációja a bélrendszer és az epeutak görcseinek enyhítése. Ez esetben dózisa napi 6-12 csepp. Magyarországon ismert, elterjedt, mint teanövény, azonban nemcsak íze miatt lehet kiváló választás, hanem emésztési zavarok, felfúvódás, epegyulladás, menstruációs fájdalmak is enyhíthetőek vele. Ez esetben egy evőkanál borsosmentát 150 ml forrásban lévő vízzel 5-10 perces áztatást követően fogyasszuk étkezések között.

Az illóolajat inhalációs célokra is használhatjuk orrdugulás enyhítésére, ekkor 3-5 csepp illóolajat csepegtessünk forró vízbe. Az orrnyálkahártya duzzanata nem csökken ugyan, de azt az érzet adja, hogy könnyebben kapunk levegőt, a szubjektív panaszok csökkennek.

Külsőlegesen krémekben, reumakenőcsökben, visszeres fájdalmak csökkentésére szolgáló krémekben gyakori komponens.

Nem gyógyszerészeti megközelítésben a borsosmenta széles körben alkalmazott az élelmiszeriparban: cukorkák, rágók, fogkrémek, szájöblítők  gyakori kedvelt komponense.

Figyeljünk azonban arra, hogy mivel gyermekkorban fokozottabb a mentollal szembeni érzékenység, 3 év alatti gyermekeknél ne alkalmazzuk inhalálva, orrkenőcsben vagy mellkasra kenve ugyanis légzési görcsöt vagy akár légzésmegállást is okozhat!

Szintén ne alkalmazzuk epehólyag gyulladás, epeút-elzáródás esetén!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >