Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A nevelésről tartottak előadást a Szülők Akadémiáján Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2021. november 26.
Folytatódott a Mathias Corvinus Collegium népszerű programsorozata, a Szülők Akadémiája. Az interaktív, jó hangulatú előadáson szó esett nevelési stílusokról, családi mintákról, de a szép számmal megjelent érdeklődők kérdezhettek is az előadóktól.

 

 

Neked mi a történeted? – A szülői nevelés nyomában címmel tartottak előadást Tóth-Kuthy Bernadett és Magyary Ágnes, az MCC Pszichológia Iskola tanulói. Az előadók Hal Melinda, az MCC Mindset Pszichológia Iskola műhelyvezetőjének felkérésére érkezték a GRAND Inkubátorház előadótermébe. A rendezvényen olyan kérdésekre megfejtésére invitálták a résztvevőket, mint hogyan lehet hatással a szülőségre a múlt, vagy éppen hogyan lehet befogadó és biztonságos környezetet teremteni a gyermek számára.

Lépésről lépésre kerültek szóba a transzgenerációs, öröklött sémák, a nevelési stílusok, valamint a családi minták. A prezentációhoz a Menti felületén online is hozzászólhattak a jelenlévők, és egy jó hangulatú Kahoot-kvíz keretein belül le is tesztelhették tudásukat. „Szülőként a gyermeket egy sínpárra helyezzük, amiről nem lehetetlen, de nehéz letérni.” – emelte ki Tóth-Kuty Bernadett, majd hozzátette:  nem biztos, hogy rögtön szakemberhez kell fordulnunk a családi problémákkal. Első lépésként érdemes leülni és átgondolni a kialakult helyzetet, majd nyílt, egyenes kommunikációval megközelíteni az adott szituációt.

A családi mintákkal kapcsolatban felmerült egy gyakori jelenség: a gyerek útkeresése. A szakemberek szerint fontos, hogy a szülők teret hagyjanak az útkeresésnek, legyenek befogadóak és kommunikatívak. Magyary Ágnes azzal zárta a prezentációt, hogy “szülőként nagyon fontos, hogy leüljünk a gyerekkel beszélgetni, és rávezessük, hogy saját maga jöjjön rá, mi az útja, majd köteleződjön el ennek irányába.” Az előadást közös gondolkodás és kérdések követték. A résztvevő szülők - visszacsatolva az előadásra - sok személyes tapasztalattal és kérdéssel jelentkeztek, vagy kérték az előadók tanácsát.

„A Mathias Corvinus Collegium megnyitotta Székesfehérváron tehetséggondozó központját, ahol élményalapú oktatásra, pénzügyi tudatosságra nevelnek, és egyéb, iskolákban nem hallható tárgyakat tanulhatnak a fiatalok. A Szülők Akadémiája egyetlen előadásnak indult, de olyan sikere volt a szülők között, hogy folytattuk, és tematikusan, alkalomról alkalomra új témákban hívunk meg előadókat. A szülőknek ez újdonságot és nagy segítséget jelent.” – összegzett Östör Annamária, a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvár képviseletvezetője, kiemelve, hogy már két korcsoportban folyik az oktatás az MCC-ben.

A következő Szülők Akadémiája programra előreláthatólag februárban kerül sor, a részletekért érdemes követni az MCC oldalait.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >