Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Hogyan fejleszthetjük játékosan gyermekünket?
Hogyan fejleszthetjük játékosan gyermekünket? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. december 08.
Az óvodás korosztály lételeme a mozgás, a mozgással pedig számos képesség fejleszthető: a motoros és a kognitív képességek is. Az alábbi cikkben Molnár-Schoffhauzer Alexandra ad tanácsot a szülőknek arra vonatkozóan, hogy miként tudják játékosan fejleszteni gyermeküket – az otthonukban.

 

 

Molnár-Schoffhauzer Alexandra néhány évvel ezelőtt még pénzügyi asszisztensként dolgozott, aztán egyik nap jött a felismerés: valami hiányzik neki ebből a munkakörből, az egész életéből.

Hamarosan meg is fogalmazódott benne, hogy inkább dinamikusabb, aktívabb munkát szeretne végezni. Valami olyat, aminek „lelke van”. Ekkor döntötte el, hogy óvodapedagógusnak fog tanulni, hogy gyerekekkel foglalkozhasson. Jelentkezett hát a főiskolára, ahova felvételt nyert, s 2017-ben át is vehette diplomáját.

„Jelenleg is óvodapedagógusként dolgozom” – mesélte. – „Az elmúlt évek során az óvodai csoportokban nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem (sok más terület mellett) a mozgással kapcsolatos foglalkozások vezetésével kapcsolatban is.

Egy évvel ezelőtt, amikor a kisfiamat szerettem volna beíratni valahova, ahol óvodásként sportolhat, mozoghat, fejlődhet, egyszerűen nem találtam olyan helyet, amilyet elképzeltem neki.”

 

Alexandra és tanítványai

Molnár-Schoffhauzer Alexandra FB-oldala

 

Ezért nem volt más megoldás, minthogy összeállított ő egy „edzéstervet” gyermeke számára. Innen pedig már csak egy lépés kellett ahhoz, hogy külön sportfoglalkozásokat, képességfejlesztő tornát tartson a többi kisgyereknek. A programot elnevezte „KID-nasztika”-nak, ami egy játékos, élményközpontú, képességfejlesztő tornát foglal magába. Közel fél éve „edzi” így kis tanítványait.

„A mozgással számos képesség fejleszthető” - magyarázta. – „Ebből jött, hogy a mozgás-foglalkozásaimat a képességfejlesztés köré építsem fel.

 

Szeretném minél magasabb fokon segíteni a hozzám betérő gyermekeket, ezért a tornákat nagyon lelkiismeretesen készítem elő, és a korosztályi sajátosságok mellett mindig figyelek a kicsik egyéni képességeire, igényeire.

 

Így volt olyan, hogy az adott órán a tervezettől némiképp eltértem, beletettem plusz mozgásformát, vagy éppen leegyszerűsítettem egy megtervezettet. Nagyon rugalmasan kezelem a tornákat, hogy minél inkább illeszkedjen a jelen lévő gyermek(ek)re, kellőképpen játékos legyen és amellett, hogy fejlődnek, jól érezzék magukat. Ez a cél, és sikeresen követem is, hiszen az egyik tornán egy kisfiú azt mondta, ez nem is torna. Miután megkérdeztem, hogy akkor mi? Azt válaszolta: „Játék! Itt mi mindig játszunk.” Azt hiszem, ennél nagyobb dicséretet nem kaphat egyetlen pedagógus sem.”

Kifejtette, hogy igyekszik minél naprakészebb lenni, ezért ő is jár edzeni a Predator SE termébe férjéhez, Molnár Attilához, akitől rengeteget tanul (például a gyakorlatok helyes kivitelezéséről).

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/11/23/hogyan-fejleszthetjuk-jatekosan-gyermekunket

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >