Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Béke, harmónia és egészség vár a Barátok kávézó és teázóban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2021. december 03.
Nyáron nyitották meg a hangulatot, nyugalmat árasztó Barátok Kávézó és Teázót Székesfehérvár Belvárosában, az egykori ferences rendházban. A Városház tér 4. szám alatti vendéglátóhelyen a házias süteményeken és felfrissítő italokon kívül Fejér megyei alapanyagokból készült gyógyteák, szörpök és lekvárok is kaphatóak. Az új kávézót Spányi Antal megyés püspök áldotta meg csütörtökön.

 

 

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztése során 2019–2020-ban újították meg az egykori ferences rendházat Székesfehérvár főterén. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumnak otthont adó épület új, tágas fogadótérrel bővült. Visszaállították a rendház eredeti kerengőjét, így a földszinti udvar, az úgynevezett kvadrum teljesen körbejárható lett. Az épületben működő Egyházmegyei Intézmények Központi Konyhája a gépészeti korszerűsítés mellett új bejáratot kapott az Oskola utca felől.

Ma már egy múzeum működése elképzelhetetlen kapcsolódó vendéglátás nélkül, ezért idén nyáron egy hangulatos kávézót és teázót nyitottak a múzeum földszintjén. Ezzel együtt fejlesztették a Barátok márkanevet is, azonos arculatot kapott a kávézó, a Liszt Ferenc utcai Barátok Boltjával és a forgalmazott gyógynövény termékekkel együtt. A termékpalettán 45 különböző gyógynövényből készült szörpök, lekvárok, teák szerepelnek, melyek alapanyagai kizárólag Székesfehérvár környékéről számaznak. A termékek megtalálhatóak a Barátok Kávézó és Teázóban, valamint a Barátok Boltjában is. 

Spányi Antal megyés püspök a természet értékeinek megbecsüléséről, védelméről és a teremett világgal való helyes bánásmódról beszélt. A felelősségünk nem hárítható el, ebben mindenkinek részt kell vennie, hiszen ez a világ a közös otthonunk, melyet együtt kell megőriznünk. Az Egyházmegye teremtésvédelmi programja évről évre fejlődik: négy éve vásároltak egy elektromos autót, a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve újították meg és gondozzák a Püspöki Palota kertjét, az öntözéshez kútvizet használnak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, hőszivattyúkat, napelemeket alkalmaznak. A Barátok termékekkel és programmal egy újabb fontos lépést tettek ezen az úton.

A gyógynövényből készült termékek kínálata szezonálisan változik, ezért érdemes visszatérni a boltba és a kávézóba is az új ízek felfedezésére. A termékeket Lencsés Rita gyógynövényszakértő készíti, Fejér megyében, tiszta környezetben gyűjti be, majd saját maga szárítja és csomagolja az alapanyagokat. Sokat járja a természetet, és 2015 óta vezet gyógynövénygyűjtő túrákat a megyében.

A tájékoztatót követően a megyés püspök áldotta meg az új vendéglátóhelyet.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >