Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tegyék a dolgukat és húzzanak bele! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. május 06.

ImageA Polgári Frakció vállalta volna a városirányítás felelősségét, ám a válságban lévő városvezetés nem fogadta el a felajánlást. Az ellenzék tehát továbbra is többségben van ugyan, ám ellenzékben marad, aminek súlyos következményei lehetnek – és lesznek is. A kérdés már csak az, hogy miért ragaszkodnak ilyen makacsul az alpolgármesterek posztjukhoz – megkockáztatva ezzel a város biztonságos működését?

 

Foglaljuk össze a helyzetet: Létezik két frakció. Az egyik mögött van közgyűlési többség, a másik mögött nincs. Az egyik mögött öt támogató képviselőt találunk, a másik mögött sokkal többet. És mégis az egyik ad alpolgármestert Székesfehérvárnak, a másik pedig nem. Ez már talán önmagában is minősít…

A Polgári Frakció 2006-ban nem támogatta a szocialista polgármestert és az alpolgármestereket – lévén „ellenzék” -, azok mégis vezethették a várost, hiszen megkapták az ahhoz szükséges többséget, szám szerint 17 képviselőt. Ehhez képest most 8, 7, és 5 voksot tudtak szerezni a bizalmi szavazáson.

 

Image
.

Ezzel kapcsolatosan Dr. Cser-Palkovics András a mai Közgyűlésen így reagált az MSZP és az SZDSZ hozzászólásaira: „Ne arról beszéljünk, hogy ki nem várta el, hogy a jobboldal támogassa a szocialista polgármestert és az alpolgármestereket – hiszen korábban sem támogattuk, mégis felállt a városirányítás, hanem arról, hogy most megszűnt létezni a városirányító többség, és új módszereket kéne találni ahhoz, hogy a problémákat megoldjuk.”

A frakcióvezető által feltett kérdésekre (http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3146&Itemid=1 ) egyértelmű válaszok hangoztak el, s nyilvánvalóvá vált, hogy az alpolgármesterek nem mondanak le posztjukról. Ezt a Polgári Frakció tudomásul veszi, ám e ténynek mindenképpen lesznek politikai következményei.

Image
.

Például az, hogy a városirányítói felelősség a jelenlegi városvezetést terheli (jogosan). Ezt a terhet a Polgári Frakció vállalta volna, ám nem teheti meg – hiába szolgálná ez Székesfehérvár érdekeit. A polgármesternek valószínűleg nem lesz könnyű dolga akkor, amikor nyolc támogató képviselővel akarja irányítani a várost, előterjesztéseket készíteni, s azoknak támogatást szerezni a Közgyűlésen.

Az új többség létezik, az ellenzék többségben van, és ellenzékben is marad. Különben nem lenne egyértelmű, hogy ki miért felelős, s milyen érdem kit illet – ha arról van szó. És mostantól megszűnik majd az a gyakorlat, amely az elmúlt két hónapot jellemezte, hogy a bizottsági elnökök napi tíz órában végezték el a városirányítással kapcsolatos feladatokat. (Megjegyezvén: mindennemű ellenszolgáltatás nélkül.)

Mindenki végezni fogja a munkáját úgy, ahogy az elő van írva, s amire felhatalmazást kapott. A játék így korrekt.

Image
Fotó: Temesvári Márta

„Az alpolgármestereknek soha nem ad hatáskört a közgyűlés, mert az a polgármester jogi felelőssége, aki a mai nap után biztosan el fogja dönteni, hogy kit milyen hatáskörrel ruház majd fel. „ mondta Dr. Cser-Palkovics Andrást - „Kérem, hogy erről Warvasovszky Tihamér tájékoztassa majd a bizottsági elnököket, hogy tudjuk, hiszen ez a munkájukhoz elengedhetetlenül szükséges. Mi a magunk feladatait továbbra is el fogjuk végezni , megfogalmazzuk a javaslatainkat, és várjuk az előterjesztéseket.”

Végezetül ezt „üzente” a városvezetésnek: Tegyék a dolgukat és húzzanak bele!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >