Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ivóvízminőség javításának elősegítése a Közép-dunántúli Régióban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. május 07.

ImageA Közép-dunántúli régióban sok település kötelezett az EU-hoz való csatlakozást követően szigorított ivóvízminőségi határértékek betartásához szükséges beruházások elvégzésére, az Arzén, Ammónium, Bór, Fluorid, Nitrát, Nitrit, Vas, Mangán komponensek tekintetében. A szigorú határértékek egészségügyi szempontból kedvezőek, azonban az ivóvízminőség javításának megvalósítását támogató, több fordulós pályázati lehetőségekhez szükséges önerő nagy pénzügyi terhet ró az érintett önkormányzatok számára.

 

Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke szakmai fórumot szervezett a Megyeházán az ivóvízminőségi határértékek teljesítésének elősegítésére, az önkormányzatok által biztosítandó pályázati önerő csökkentése céljából. – tudtuk meg Dominkó Anitától, a Fejér Megyei Önkormányzat Elnöki kabinetjének sajtóreferensétől.

Image
Fotó: Temesvári Márta

A fórumon részt vett többek között Dr. Horváth Lászlóné, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Vízgazdálkodási Osztályának vezetője, Szittáné Bilanics Erzsébet, az Önkormányzati Minisztérium Önkormányzati Gazdasági Főosztályának főosztályvezető-helyettese, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség szakmai tanácsadója, Fejér-, Veszprém- és Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat ill. a 3 megyéből érintett települési önkormányzatok polgármesterei, a KDT Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, a KDT Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, az ÁNTSZ KDT Regionális Intézete, ill. a térségben működő ivóvízszolgáltató vállalatok.

A 2 Minisztérium képviselői előadást tartottak az aktuális, ivóvízminőség-javítást támogató pályázati lehetőségekről, a polgármesterek, vízszolgáltatók pedig helyspecifikus kérdéseket intéztek az előadókhoz, a pályázati feltételekkel kapcsolatosan. A szakmai fórum résztvevői megállapodtak abban, hogy felmérik a Fejér-, Veszprém- és Komárom-Esztergom megyében érintett települések egyedi, ivóvíz-ellátással, ivóvízminőséggel kapcsolatos jellemzőit, pályázati problémáit és közös beadványt készítenek az egészséges ivóvízzel való ellátás minden érintett településen való, teljes körű biztosításának elősegítése céljából. A régió javaslatait Balsay István megyei alelnök gyűjti össze és továbbítja a minisztériumokba.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >