Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kívül-belül csodaszer: a kamilla
Kívül-belül csodaszer: a kamilla Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2022. január 14.
A kamillát a téli időszakban főként felső légúti és meghűléshez kapcsolódó panaszok enyhítésére szoktuk használni. Kiválóan alkalmazható hörghurutnál, torokgyulladásnál. Teája igazi csodaszer, de gargarizálhatunk is vele, inhaláláshoz is tökéletes, s még a fürdővízbe is érdemes tenni illóolajából.

 

 

Valószínűleg nincsen olyan háztartás, ahol ne lapulna egy zacskóban/üvegben kamillavirág. E bájos növényre már az ókori egyiptomiak is csodálattal tekintettek: úgy gondolták, hogy Ré, a Napisten ajándékozta az embereknek. (A fehér szirmok és a sárga fészek miatt – úgy néz ki, mint a nap.) A fejfájást enyhítették vele.

A rómaiak italok és tömjének készítéséhez használták. Diadalútja is ekkor kezdődött el, hiszen ebben az időben kezdték el kezelni vele a bőrsérüléseket. Hippokratész menstruációs panaszokra (görcs, erős vérzés) ajánlotta, és nagyon fontos gyógynövénynek tartotta. Dioszkoridész és Plinius fejfájásra, vese-, hólyag- és májpanaszokra javasolta.

 

Hippokratész menstruációs panaszokra ajánlotta a kamillát

Wikipedia

 

A középkorban az angolszászoknál egyike volt a kilenc szent gyógynövénynek: lázra, megfázásra, gyomorpanaszokra vették elő, s kezelték vele az emésztőrendszeri rendellenességeket is. Sőt: úgy gondolták, hogy megóv a pestistől, ezért a kisbabák bölcsője fölé mindig akasztottak belőle egy csokorral.

A kamilla (Matricaria chamomilla) az őszirózsafélék családjába tartozik. Orvosi székfű néven is közismert, s hívják még pipitérnek, nemes pipitérnek, anyafűnek, szikfűnek, bubulykának, katókának, anyaméhfűnek, piperefűnek, pipiskének, szüzekanyjának stb is. (Nem tévesztendő össze a római kamillával!) Neve görög eredetű: chamos=talaj, melos=alma, ami arra utal, hogy talajszinten nő és alma illatúak a virágai.

A Földközi-tenger keleti részéről származik, de mára már a világ minden táján megtalálható. Nagy mennyiségben termesztik Argentínában, Bulgáriában, Magyarországon, Egyiptomban. Üzemi körülmények közötti termesztési technológiája Kerekes Józsefhez köthető, aki a gyógynövénykutatás egyik úttörője volt. Ő dolgozta ki az eljárást az 1970-es években. (Az orvosi székfű nemesítése egyébként már az 1960-as években elkezdődött hazánkban.)

 

A kamilla mára már a világ minden táján megtalálható

Pixabay

 

A kamillával „természetes” közegében főként mezőkön, útszéleken találkozhatunk. (Magyarországon főként az Alföld szikes területei jelentik otthonát.) Nagyon igénytelen növény.  A vadon termett és a termesztett állománya egyaránt alapanyagául szolgál a gyógyszeriparnak és a szépségiparnak. Gyógyászati célokra nemesített fajtáját használják.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/01/09/kivul-belul-csodaszer-a-kamilla

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >