Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Pályázati felhívás
Pályázati felhívás Nyomtatás E-mail
Írta: Felhívás   
2008. június 03.

ImageMagyarország újkori történetében ritkán nyílott lehetőség önálló, a nagyhatalmakra figyelő, de mindenek előtt a nemzet érdekeit szem előtt tartó alternatív stratégia kidolgozására. 1943- ban a Református Egyház támogatásával, a pillanatnyi hatalmi vákuumot felismerve, a magyar nemzeti értelmiség legkülönbözőbb indíttatású csoportjai találkozóra gyűltek össze Szárszón, hogy a modernitás végkövetkezetéseit megtestesítő kétféle pestishez – a sztálinizmushoz és a hitlerizmushoz - és magához az önveszélyesnek bizonyult modernitáshoz viszonyítva új társadalomszervezési modellt dolgozzanak ki.

Az egy hetes program alatt a Szárszón megjelentek különböző megoldási javaslatokat tettek, amelyek egy része alternatív modernizációt, más része a modernizáció alternatíváját fogalmazta meg. Magyarországnak és távolabbra tekintve Európának is érzékeny veszteséget okozott az, hogy akadtak mindkét elfogadhatatlan szélsőséggel rokonszenvezők, melyek közül végül a sztálinizmus hallgattatta el hosszabb időre azt az alkotószellemet, amely nemcsak az akkori politikai válságból való kivezető „harmadik út” programját volt képes megfogalmazni, de idejekorán figyelmeztetett a modernizáció önveszélyes vonásaira és a ma még többnyire negatív vonásait mutató globalizációhoz viszonyítva is a fenntarthatóságot megelőlegező alternatív javaslatokat fogalmazott meg.

Az 1943- as szárszói konferencia méltó megünneplésének részeként felhívással fordulunk a magyar egyetemi és főiskolai, valamint a gimnáziumi hallgatókhoz, hogy a következő témakörökben készítsenek pályamunkákat:

1. Szárszó jelentősége a nemzeti stratégiaalkotásban

2. Szárszó történeti előzményei, körülményei és hatástörténete

3. A modernitás előremutató kritikája az 1943- as szárszói konferencián

4. Alternatív globalizációs stratégia, a népiek különböző szárnyainak gazdasági stratégiája

5. A szárszói konferencia nemzetképe

6. Szárszó az 1943- as nemzetpolitikai helyzetről

 7. Társadalomkép a szárszói konferencián

8. Irodalom és kultúra a 43- as szárszói konferencián

9. A Református Egyház és Szárszó

10. A szárszói konferencia mai tanulságai

A pályázaton minden, Kárpát- medencei magyar gimnáziumi, főiskolai és egyetemi hallgató részt vehet. A pályázaton fődíjakat és szekció díjakat osztunk ki, a következő módon:

1. fődíjak: a 10 megadott témakörben beküldött pályázatok közül a legjobb három részesül fődíjban - az első helyezett 100.000 ft- os - a második helyezett 75.000 ft- os - a harmadik helyezett 50.000 ft- os jutalomban részesül

2. szekció díjak - a 10 szekció mindegyikében a 3 első helyezett részesül pénzjutalomban • az első helyezett 10.000 Ft • a második helyezett 7.500 Ft • a harmadik helyezett 5.000 ft- os jutalomban részesül

A pályázat díjazottainak tanulmányait a szervezők egy kötetben kiadják

A pályázatok beadási határideje: 2008. július 15.

A pályázatokat postai úton a: 8624 Balatonszárszó, SDG Konf. Közp. Pf. 14 címre kell eljuttatni. Felsőoktatási intézményekben tanulók min. 20, max 30 oldalon, középiskolában tanulók min. 10, max. 20 oldalon, Times New Roman betűtípussal, soronként 72 leütéssel, és másfeles sorközzel adhatják le pályázataikat.

A pályázatokat jeligével, villámpostai és telefonos elérhetőséggel kell ellátni. A bíráló bizottság csak a nyerteseket értesíti. Kéziratokat nem őrzünk meg.

Eredményhirdetés 2008. augusztus 11- én, az ünnepi emlékkonferencia nyitónapján lesz, a díjazottak az ünnepi konferencián részt vehetnek

(SDG Konferencia Központ Szárszó, 2008. tavasza)

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >