Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Köhögés és torokfájás ellen: édesgyökérrel! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2022. január 26.
A köhögős-torokfájós-megfázós hónapokban igazi csodaszernek bizonyulhat az édesgyökér! Köptető hatását érdemes kihasználni, hiszen remekül fellazítja a légutak nyálkahártyájára tapadt váladékot.

 

 

 

Aki szereti a medvecukrot, annak valószínűleg nem ismeretlen az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra – népies nevén „édesfa”, „cukorkóró”, „mézgyökér”, „likviric”), hiszen ez az egyik alapanyaga.

Ettől érezzük a jellegzetes ánizsos ízt – és illatot, amikor a sötét színű finomságot megkóstoljuk. (Az előbb leírtak természetesen az „eredeti” bocskorszíjra vonatkoznak. „Mai” változatainak nagy részéből hiányzik az édesgyökér, mivel elég drága alapanyag.)

Az édesgyökér gyökerében lévő glicirrhizinsav ötvenszer édesebb a cukornál! Erre görög eredetű neve is utal: glüküsz = édes, rhiza = gyökér.

 

A medvecukor egyik alapanyaga az édesgyökér

Pixabay

 

E különleges növény kivonata számos táplálékkiegészítőben megtalálható. Használják a barna sör színezésére, kerülhet különböző likőrökbe, s még gyógytea is készülhet belőle. Az élelmiszer- és a gyógyszeripar is felhasználja, mint ízjavítót.

Európában a Földközi-tenger mellékén honos. Rokona a keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata), mely neve is jelzi, hogy kevésbé édes. A „cukorkóró” megtalálható a legelőkön, szántókon, parlagokon.

Évelő, 1-2 méter magasra is megnő. Tavasz végén, nyár elején virágzik. Virágai liláskékek. Termése lehet csupasz vagy serteszőrökkel borított, s 3-5 magvat tartalmaz.  

A „likviric” segíthet a megfázás, a torokgyulladás, a köhögés leküzdésében. (Már az ókori görögök és az egyiptomiak is használták megfázás, asztmatikus panaszok és köhögés ellen. Tudták azt is, hogy gyorsan enyhíti a torokgyulladást.)

 

Megfázáskor hatékony segítséget nyújthat a likviric

Pixabay

 

Fokozza a légúti rendszerben a váladék kiválasztását, fellazítja a légutak nyálkahártyájára tapadt váladékot, kezeli a hurutot. – Vagyis elfolyósítja a váladékot és így segít, hogy fel tudjuk köhögni. Köptető hatását azért is érdemes figyelembe venni, mert nem izgatja a gyomrot – a legtöbb köptető hatású növénnyel ellentétben.

Gyógyító hatása elsősorban glicirrizin-tartalmának köszönhető. Hatóanyagai: triterpén szaponinok, glicirrhizinsav, flavonoidok (pl. likviritin, likviritigenin, glabridin), kumarinok. Ebből adódik köptető, nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatása.

Az édesgyökér hatékony segítséget nyújthat fogszúvasodás, szénanátha, különböző bőrproblémák, gyulladások, diszpepszia, fejfájás, lupus és az ekcéma esetében is. Javítja az immunrendszer működését (az interferonszint növelésével), s ha más gyógynövényekkel kombináljuk, akkor a prosztatarák gyógyítására is használhatjuk.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/01/15/kohoges-es-torokfajas-ellen-edesgyokerrel

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >