Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Köhögéskor kortyolgassunk lándzsás útifüves teát! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2022. január 28.
A téli hónapokban szinte alig akad valaki, akit ne érne utol egy kis időre a köhögés. – Ilyenkor érdemes beszereznünk egy kis szárított lándzsás útifüvet. Hogy miért? Kiderül az alábbi cikkből!

 

 

Ha a köhögés szóba kerül, a lándzsás útifű minden bizonnyal szerepelni fog az ajánlott növények listájában (akárkitől is kérünk tanácsot: a kedvenc gyógyszerészünktől, a háziorvosunktól vagy akár a nagymamánktól), így én se hagyhatom ki a Biokertészet rovatból!

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata – más néven: kígyófű, kígyónyelvűfű, lúdnyelvűfű, hálófű, gyíkfű, útilapu) lágy szárú növény. Főként legelőkön, útszéleken, réteken, parlagokon találkozhatunk vele. Évelő. Rövid szártagú hajtásain (nevéhez illően) lándzsa alakban láthatóak a levelek, melyek erezete 3-5 íven fut. A levelek hossza a 20 cm-t is elérheti, szélességük pedig 3-5 cm.

 

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

Wikipedia

 

Áprilistól augusztusig virágzik. Virágai aprók, fehér színűek, s vagy tömörhengeres, vagy gömbös füzérben állnak. Porzói feltűnően kiállnak a virágzat szintjétől, mert sokkal hosszabbak a pártánál. Termése kétmagvú, kupakkal nyíló tok (harántirányban nyílik).

Gyógyászati célra felhasználják közeli rokonait is, a széles levelű útifűvet (Plantago maior L.) és a közepeslevelű útifűvet (Plantago media L.), viszont a lándzsás útifű levele a leghatásosabb. A kifejlett, ép leveleket május-június folyamán érdemes begyűjteni. (Nem szabad gyökerestől kiásni, hiszen csak a leveleit használjuk fel!)

 

Szabad a móka! – A lándzsás útifüvet külsőleg bőrsérülésekre is használhatjuk!

Kupics Barbara

 

Hatóanyagai: aukubin glikozidpolifenolok, nyálka-poliszacharid, C-vitamint, kálium (K), cink (Zn), cserzőanyag, kovasav. Az aukubin és a nyálkaanyagok miatt kiváló baktériumölő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító. A népi gyógyászat külsőleg bőrsérülésekre használta, nehezen gyógyuló fekélyekre, erős vérzések csillapítására, vágott és gennyes sebekre, mivel fertőtleníti, összehúzza, bezárja a sebet és elősegíti a véralvadást. (Összezúzták a leveleit, s azt tették rovarcsípésekre, kisebb égési sérülésekre is.)

Teáját elsősorban köhögéskor szokták kortyolgatni. Enyhíti a torokfájást: a torok nyálkahártyáját védőréteggel vonja be, oldja a légcsőhurutot, csökkenti a köhögési ingert. Segíthet asztma, allergia (állatszőr, por, pollen) esetén is.

Kiváló vértisztító, kisöpri a salakanyagokat, elpusztítja a kórokozókat. Segítségünk lehet gyomorégéskor is. Májbetegség, savtúltengés ellen is használhatjuk.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/01/22/kohogeskor-kortyolgassunk-landzsas-utifubol-keszitett-teat

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >