Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Foglakoztatásból elégtelen
Foglakoztatásból elégtelen Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. május 12.

ImageCzomba Sándor napirend előtti felszólalásában arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt napokban újabb megrázó adatok jelentek meg a magyar munkanélküliségről. A nyilvántartott álláskeresők száma 2009 áprilisában 569 ezer fő, ami 126 ezer fővel több, mint az elmúlt év azonos időszakában. Utoljára 1994-ben volt ilyen mértékű a munkanélküliség - mondta el a fideszes képviselő, hozzátéve: a korábbi években áprilisban csökkent ez a létszám, most viszont növekszik. "Ez azt mutatja fehéren, feketén, hogy gyakorlatilag a magyar gazdaság áll" - jelentette ki.

 

Tavaly 32 ezer új belépő volt a rendszerbe, most 72 ezer, és ami nagyon szomorú, hogy a területi különbségek is nemhogy csökkennének, hanem növekednek - mutatott rá Czomba Sándor, megjegyezve: a korábban jobb helyzetben lévő régiókban és megyékben, például Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében egy év alatt 90 százalékkal nőtt az álláskeresők száma.

A válságkezelő intézkedésekről szólva kiemelte: "azt mondták, hogy a legfontosabb a munkahelyek megőrzése. Mit tettek? Január végéig semmit". Január végén kiírtak egy pályázatot az Országos Foglalkoztatási Alapítványnál 6 milliárd forint értékben, egy hónapon belül 20,4 milliárd forint igény érkezett be a 6 milliárdra. A mai napig 1323 pályázatból 400-at tartottak támogatásra alkalmasnak, a többit nem - számolt be a képviselő. "Közel ezer pályázat ennyire rossz volt?" - tette fel a kérdést. Hozzáfűzte: azóta csak bejelentésekkel élnek. Több tízmilliárd forintot hallottunk már - jegyezte meg.

Image
Fotó: Fidesz

Czomba Sándor felidézte azt is, Herczog László miniszter nemrégiben azt nyilatkozta, hogy akadozik a kifizetés a munkahelymegtartó támogatások esetében. Magyarországon munkahelymegőrzésre még egy forintot sem kapott egyetlenegy vállalkozás sem. Ezt nevezik önök akadozásnak?- fogalmazott a képviselő. Munkaügyi szervezetnél 10 milliárd forintot különítettek el, még a bírálati szakaszban tartanak. Március 5-éig lehetett az első kört beadni, május 5-ig 1700 pályázat érkezett be, ebből 245-öt bíráltak el, mert összesen 7 szakértő foglakozott vele - fejtette ki a fideszes honatya.

"Aztán most rájöttek, hogy ez így nem fog menni, ezért minden egyes munkaügyi régióból felrendeltek három-három embert, akik majd szakértik. A keletiek a nyugatiakat, a nyugatiak meg a keletieket" - fogalmazott Czomba. Nem ez a megoldás - jelentette ki, hozzátéve: ráadásul a pályázat kiírója az nem más, mint a munkaügyi szervezet.

"Mi folyik itt munkahelymegőrzésben Magyarországon? Kedves államtitkár úr, önök nevezik szakértői kormánynak magukat. Szeretném kérdezni, hogy hány vállalkozásnak, egyébként életképes vállalkozásnak kell még tönkremennie az önök tétlensége, tehetetlensége miatt?" - tudakolta Czomba Sándor. A kkv-szektor erősítéséről szólva kifejtette: a miniszterelnöknek gazdasági miniszterként lett volna lehetősége ebben az ügyben valamit lépni. Önök az elmúlt években úgy költöttek munkahelyteremtésre, munkahelymegőrzésre több száz milliárd forintot, hogy ebből a világon semmi nem látszik a gazdaságban - húzta alá Czomba egy ÁSZ-jelentést idézve.

Hozzátette: ma egy kisvállalkozó az esélytelenek nyugalmával pályázik. Egy multinak van lehetősége egy emberre akár 20 milliót is lehívni, egy kis-, középvállalkozó örül, ha van kiírva egyáltalán pályázat, 1,5 millió forintot kap. Az Út a munkához programmal kapcsolatban úgy fogalmazott: rengeteg sebből vérzik. Kiemelte: az önkormányzatoknak van lehetősége foglalkoztatni, erre 45 ezer forintot megkapnak havonta, de ha egy vállalkozó szeretné ezeket az álláskeresőket kivinni, akkor neki semmilyen lehetősége nincs.

"Magyarul: Magyarországon vízgereblyézésre adott esetben van pénz, de vállalkozásra nincs pénz" - jegyezte meg. Emlékezetett arra is, hogy a Fidesz beadott a szociális törvényhez is egy módosítást. "Úgy, ahogy van söpörték le az egészet. Ennyit az összefogásról, és ennyit a szakmaiságról" - tette hozzá.

"Lehetőséget kell azoknak adni, akik a hátukon viszik az országot, tisztelt államtitkár úr. Ne azok zsebében kotorásszanak akik becsülettel teszik a dolgukat. Bajnai úrnak is meglett volna a lehetősége a válság hatásainak enyhítésére, képtelen volt rá" - jelentette ki Czomba Sándor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >