Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Íjász-bemutató és sólyomröptetés is volt Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. május 13.

ImageSólymot röptettek, fákat ültettek, előadásokat hallgattak a növény-és állatvilágról, valamint íjászbemutatón is részt vehettek a pusztavámiak a Madarak és Fák Napján. E napot 1902 óta ünnepelik meg a világon, amikor az európai országok egyezséget kötöttek Párizsban a mezőgazdasági szárnyasok védelméről.

 

Finta Jánostól, a helyi általános iskola igazgatójától megtudtuk, hogy hazánkban 1906-ban foglalták törvénybe, hogy az iskolák minden évben egy napot tanítás nélküli munkanapnak nyilváníthatnak annak érdekében, hogy e napon megismertessék a gyerekeket a környezetvédelemmel és a hasznos madarakkal.

A természetvédelmi törvény 43. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.” Így Pusztavámon is figyelemfelhívó akciókat szerveztek e témában.

 

Image
Fotó: Novák Zsuzsa

A program faültetéssel kezdődött, amikor az erdészettől kapott fákat elásták a diákok a tornaterem épülete köré. A növényeket egy kis táblával látták el, amelyen feltüntették az „ültető” nevét, akinek majd gondoskodnia kell a fa ápolásáról, tehát többek között az öntözéséről is. Ezt követően Egyed István, a Magyar Solymászok Egyesületének a tagja tartott egy vetítéssel egybekötött előadást az általános iskolásoknak. Ezt a diákok nagy érdeklődéssel hallgatták, hiszen a Pátkáról érkezett solymász saját kisfilmjét vetítette le a Kultúrházban, amit színes kommentárral gazdagított.

Az előadást egy sólyomröptetési gyakorlat követte a Sportpályán, amit szintén nagy siker övezett. Egyed István egyébként egy baglyot is hozott, hiszen kevés embernek adatik meg, hogy közelről lássa ezt az éjszakai madarat. A természetvédelmi nap egy csodálatos íjász bemutatóval zárult.

A Székesfehérvári Íjász Klub nyolc fős csapata korhű ruhában mutatta be íjász-tudományát, majd egy helyi galambász, Polovicz József galambokat röptetett. Finta János szerint nagyon fontosak az ilyen programok, amelyek a tanulóifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét szolgája.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >