Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Összegyűjtik a védettséget érdemlő kincseket Zámolyon
Összegyűjtik a védettséget érdemlő kincseket Zámolyon Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. május 14.

ImageVédettség alá akarja helyeztetni a Zámolyi Önkormányzat a településen található azon természeti és épített kincseket, amelyek még nem tartoznak hivatalosan e kategóriába, ám mindenképpen kiemelt figyelmet érdemelnek. A képviselő-testület már meg is bízta a Területfejlesztési Bizottságot, hogy rendezze katalógusba az említett „értékeket”. Ennek elkészülte után indíttathatják el az eljárást.

 

Újvári József, a zámolyi polgármester elmondta honlapunknak, hogy a falu két temploma (a felújítás alatt lévő katolikus, illetve egy református templom) országos védettség alatt áll már, valamint a Csákberény-Csákvár és a Zámoly-Gánt kereszteződésénél lévő templomrom, s a temető bejáratánál látható templomi romfal is egy kereszttel.

Ujvári József és a Malom:

Image
Fotó: Temesvári Márta

A településrendezési terv elkészíttetésekor viszont a tervező iroda javaslatára (is) úgy döntöttek Zámoly vezetői, hogy kiszélesíttetik e kört. Védettség alá akarják helyeztetni például az önkormányzati tulajdonban lévő Magtárat, amely még az 1800-as években épült, az egykori uralmi intéző épületét, a magántulajdonban lévő zsoldos házat, a Vértes dolomit sziklagyepét (amely a zámolyi és a gánti zárkerteket övezi, s szinte folyamatosan virágoznak rajt a ritkaságszámba menő növények), s egy hatalmas gyökerű molyos tölgyet, amely már magányosan árválkodik az erdőben.

E fákból Újvári József gyermekkorában még rengeteget láthattak a kirándulók a környéken, ám mára a fejszéknek és a fűrészeknek köszönhetően már csak egymagában álldogál az óriási tölgy.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >