Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Láttál már narancssárga vagy rózsaszín nárciszt?
Láttál már narancssárga vagy rózsaszín nárciszt? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta / FMC   
2022. május 05.
Én még csak képen, és fotó-manipulációnak véltem. Aztán kiderült, hogy a nárcisznak több mint tízezer fajtája létezik, és nem csak fehérben vagy sárgában pompázhat!

 

 

Piros tulipán, lila jácint és sárga nárcisz hajladozik a csapodár szél karjában, miközben édesanyámmal nyírjuk a füvet körülöttük. Szeretem ezt a tavaszi képet: a színes virágokat és a tavasz illatát.

A szomszédunknál más a színe és kicsit a formája is a nárcisznak, ami nem csoda, hiszen több mint tízezer nárciszfajta létezik a világon. Az egyik illatosabb, a másik meg színesebb. A kertekben leginkább fehéret, sárgát vagy sárga-fehéret szoktak ültetni, de létezik narancs, pirosas és rózsaszín változat is! Általában kétféle színű a nárcisz.

A nárcisz nagyon sok színváltozatban pompázhat

Pixabay

A „Shrike” például narancssárgából megy át lazacba. Csészéje hasadt, erőteljesen fodrozódik. A „Pink Paradise” rózsaszín-fehérben tündököl és óriási virágokat növeszt vastag, hosszú szárakon. Vagy ott van a „Pink Charm”, mely szárain barack rózsaszín és hófehér virágok nyílnak.

A természetes nárciszfajok könnyen kereszteződnek. A hibridek között vannak nagyobb, kisebb és telt virágú egyedek is.

A nárciszt már az ókori görögök is termesztették, bár ők nem gyönyörködni akartak benne, hanem a belőle kinyert olajra vágytak, melynek rendkívül kellemes illata van. A virág neve (Narcissus) is görög eredetű: a mitológiában Ékhó szerelmes volt Narkisszoszba, ám a szép ifjú nem törődött vele. Ékhó belehalt a vágyakozásba, és csupán hangja (visszhang) maradt meg. Narkisszosz se élt azonban boldogan: belehalt Afrodité büntetésébe (beleszeretett saját tükörképébe - innen a „nárcisztikus” kifejezés is). Miután meghalt, teste virággá változott – és mi mássá, mint nárcisszá…

 

A nárciszt már az ókori görögök is termesztették

Ternák Ferenc

E virág minden országban mást szimbolizál: Kínában a szerencsével azonosítják, Nyugaton az önzést és hiúságot jelenti (Narkisszosz kapcsán), Japánban az örömöt társítják hozzá, Franciaországban pedig a reményt. Hazánkban a barátságot és az új kezdetet szimbolizálja. A hiedelem szerint, ha csokorban kapjuk, akkor az boldogságot jelent, ha pedig egyetlen szálat, akkor balszerencsét hoz.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/04/23/lattal-mar-narancssarga-vagy-rozsaszin-narciszt

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >