Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Születés fái a Jávor Ottó téren
Születés fái a Jávor Ottó téren Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. május 06.
Újabb ültetésekkel folytatódott Székesfehérváron az a különleges kezdeményezés, amely még 2019-ben kezdődött el a Jávor Ottó téren. Évente egy-egy fát ültetnek itt az előző évben született székesfehérvári babák tiszteletére. A járvány miatt ezek az alkalmak elmaradtak, a napokban azonban bepótolták, és újabb három fa kapott helyet a parkban. A területet sajtónyilvános eseményen mutatta be dr. Cser-Palkovics András polgármester a kezdeményezést elindító Horváth-Tancsa Ágnessel és Bozai István városgondnokkal közösen.

 

 

A Belváros közvetlen szomszédságában található, 2018-ban teljeskörűen felújított Jávor Ottó tér különleges szerepet kapott 2019-ben: egy kezdeményezés keretében minden évben egy-egy fát ültetnek itt az előző esztendőben világra jött fehérvári kisgyermekek tiszteletére. Három évvel ezelőtt helyére került az első fa, egy japán díszcserje, azonban 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt szüneteltették a kezdeményezést. Idén azonban ismét megnyílt a lehetőség a szimbolikus és örömteli program folytatására, így múlt héten a Városgondnokság szakemberei elültették a tavaly előtti, a tavalyi és az idei születés fáit. A növények így össszesen mintegy háromezer székesfehérvári születésű és a városban élő kisgyermek világrajöttét szimbolizálják.

Nagy öröm, hogy újra itt tudunk állni a három fa elültetésének helyszínén és ünnepelhetjük a legfontosabb értékeinket, a gyerekeinket – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta, hogy a területen 2033-ig van hely és lehetőség faültetésre, tehát a 2032-ben születendő kisbabáknak is még itt lesz emlékfájuk.

A kezdeményezést elindító Horváth Tancsa Ágnes szerint a faültetések szimbolizálják a babák világra jöttét és a gyerekek városhoz való kötődését, azt, ahogy ők gyökeret eresztenek Székesfehérváron. A növénytelepítésnek nem szabnak konkrét időpontot, azt mindig a természet rendjéhez igazítják egy-egy évben. Az első fa nagyon szépen megeredt, és remélhetőleg ez fog történni a most elültetett növényekkel is. Jó lenne, ha a jövőben a világra jött gyermekekkel és szüleikkel közösen ünnepelhetnének a téren.


Bozai István városgondnok arról tájékoztatott, hogy múlt héten ültették el a három hársfát, melyek az előneveltségüknek köszönhetően már most nagyon szépek és mutatósak. Igyekeznek a városban hasonló, már az ültetéskor komoly díszítőerővel bíró fákat kihelyezni a zöldterületekre.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >