Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Új modellprogram és gazdaságfejlesztési mintaegyüttműködés indul Nyomtatás E-mail
Írta: VOSZ, ÖKK   
2022. május 06.
A Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve annak Fejér Megyei Szervezete között olyan stratégiai együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolásának erősítése és eredményesebbé tétele – jelentették be az érintettek csütörtökön a Fejér Megyei Önkormányzat dísztermében megtartott tájékoztatón.

 

 

Az együttműködés három pillérre épül. Ezek közül az egyik a VOSZ új, megerősített érdekképviseleti funkciója melletti, kiemelt vállalkozás-fejlesztési központtá alakulását előkészítő Fejér megyei modellprogram elindítása. Ehhez szorosan illeszkedik a Kormányhivatal és a Megye TOP plusz forrásból induló új Paktum irodája, továbbá Székesfehérvár kiemelten vállalkozóbarát várossá válását támogató programja.

Az együttműködésről szóló tájékoztatón dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a megye gazdagsági tevékenységét értékelve elmondta, Fejér büszke lehet azokra az eredményekre, amelyeket a településeivel, köztük kiemelten Székesfehérvárral közösen elértek. Az egy főre jutó GDP tekintetében Fejér a második, a bruttó átlagkereset vonatkozásában a harmadik, a vásárlóerőt tekintve szintén a második helyen szerepel az országos sorrendben. A foglalkoztatási ráta 2010-ben 12 százalék felett volt, míg jelenleg ez 2 százalék körül mozog. A most születő együttműködés alapját a Megyei Foglalkoztatási Paktum adja, amelyet 2014-2020 között valósítottak meg a Fejér Megyei Kormányhivatallal és az Echo Network-kel közösen: képzés, munkaerőpiacra juttatás, oktatás és konkrét munkahelyek teremtésével. Ez a jógyakorlat a TOP plusz forrásból folytatódhat a következő időszakban, újabb partnerek bevonásával, együttműködve a VOSZ-szal és Székesfehérvárral. A középpontba a kis- és középvállalkozói szektor erősítése kerül majd – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Egy település olyan kölcsönhatásban él és dolgozik a vállalkozásokkal, amely mindkét fél életében meghatározó. Ha olyan környezetet biztosítunk, amelyben egy vállalkozás fejlődni tud, az magával hozza a település fejlődését. Munkahelyet és szolgáltatást biztosítanak, fogyasztást generálnak, adók formájában formálják a település fejlődési lehetőségét – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, ebből a kölcsönhatásból egyenes út vezet az együttműködéshez, hiszen összefogva lehet igazán kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket.

A 2021-ben elindult Top Plusz program megyei szinten több mint 70 milliárd forint pályázati forrást biztosít a fejlesztési programok megvalósításához – tájékoztatott dr. Petrin László. A Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója szerint egy olyan partnerség jön létre, amelyben a tagok tevékenységükkel hatékonyan és látványosan tudják támogatni a fejlesztési célokat.

A jól felismert érdekek, partnerségek és szövetségek ma, a járvány és a szomszédos országban dúló háború okozta kihívások miatt még nagyobb helyi értékkel bírnak. A Vállalkozók Országos Szövetségében olyan értékek vannak, amelyekre bátran lehet alapozni – erről már Eppel János, a VOSZ országos elnöke beszélt. A szervezet célja továbbra is az, hogy a Magyarországon működő vállalkozásoknak olyan érdekképviseleti, szolgáltatási, fejlesztési lehetőségeket nyújtsanak, amelyekkel hatékonyabban, biztonságosabban működhetnek.

Az érdekképviselet és a szolgáltatások mellett a vállalkozásfejlesztési rendszer erősítéseként jön létre idén a Paktum iroda, amelyben a vállalkozás-fejlesztési tudást és tapasztalatot a VOSZ, a térségi tudást az önkormányzat, a Kormányzati stratégiai illeszkedést pedig a Kormányhivatal biztosítja, és amelybe a VOSZ Fejér megyei tagjai elsőként és automatikusan beléphetnek, jelentette be az elnök. Az új modellben a Fejér megyei vállalkozások térítésmentesen juthatnak a működésüket és fejlődésüket támogató alapszolgáltatásokhoz, s nem utolsósorban jobb és pontosabb munkaerő-kínálathoz. A Paktum iroda mellett megnyíló, megújított, már szolgáltatás-bázisú VOSZ Fejér megyei iroda pedig – már piaci alapon – prémium, kiegészítő szolgáltatásokat kínál majd az arra igényt tartó tagjai részére. Azaz a vállalkozások egy térben, egy helyen és tartalmilag is összehangolt módon vehetnek majd igénybe különféle szolgáltatásokat a jövőben – ezek egy részét térítésmentesen.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >