Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérvár felkerült a digitális térképre Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2022. május 05.
Tizennyolc csapat jutott az Alba Innovár által meghirdetett Minecraft építőverseny döntőjébe. A három hónapon át zajló próbatétel feladata egy, a diákok által választott székesfehérvári épület megépítése volt a Minecraft-világban. A nagyon jó, a még jobb és a legjobb alkotásokat bronz, ezüst és arany minősítéssel értékelte a zsűri. A versenyt lezáró díjátadót a Hiemer-házban rendezték meg szerdán.

 

 

A tehetséggondozás jegyében hirdette meg első alkalommal a Minecraft építőversenyt Székesfehérváron az Alba Innovár. A feladat a város ismert épületeinek megalkotása volt a digitális világban. Kockából épülő templomkupola, üvegtéglákból álló koronázóbazilika, iskolaépületek, a stadion és többek között a Bartók Béla tér is helyet kapott Székesfehérvár Minecraft-világában. A felhívásra két korosztályban 40 csapat jelentkezett 140 fővel. A verseny három hónapon keresztül zajlott. Végül 18 csapat küldött be pályamunkát, ezek zsűrizése kétkörös értékelésben történt. A verseny eredményhirdetésén dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a diákokat és a felkészítőket. „Fantasztikus élmény volt a bemutatókon látni azt a világot, amit a gyerekek alkottak. Olyan közismert fehérvári épületeket építettek fel világi, egyházi, sport és kultúra vonatkozásában, amelyek ékkövei a városunknak a maguk valóságában, és most ebben a játékban is azzá váltak. Sok kreatív, inspiráló megoldás született.” A polgármester külön kiemelte azt, hogy egyik csapat arra is vállalkozott, hogy megépítse a koronázóbazilikát.

A digitális környezetben igazi alkotások születtek a verseny három hónapja alatt, kezdte összefoglalóját Laufer Tamás. Az Alba Innovár kuratóriumi elnöke hozzátette, az öt évvel ezelőtt született Alba Innovárnak és ennek a versenyek is az a célja, hogy összekösse a múltat a jelennel, a jelent a jövővel. Legyen mindenkinek lehetősége a XXI. században a társadalomban, a gazdaságban sikeresen érvényesülni. A Minecraft versenyről elmondta, hatalmas volt az érdeklődés, hiszen egy hét alatt 140 jelentkezés érkezett, illetve meglepve, de örömmel tapasztalták, hogy nemcsak 12 éven felüliek, hanem alsó tagozatos diákok is versenybe szálltak. Ahhoz, hogy mindenki egy csapatban dolgozzon, a helyszín biztosításával az István Király Általános Iskola nyújtott segítséget az Innovárnak. Laufer Tamás gratulált az összes indulónak, külön kiemelve azt a 18 csapatot, amelyik célba ért a három hónapos maratoni versenyen.

A kétkörös zsűrizés során először a leadott munkákat, a feladat mélységét, nehézségét és szépségét figyelve értékelték a szakemberek, majd a második megmérettetésen a csapatok mutatták be alkotásaikat, beavatva a műhelytitkokba is a zsűri tagjait. A díjátadón a közönség is megnézhette a nagyon jó, a még jobb és a legjobb, azaz a bronz, az ezüst és az arany minősítéssel jutalmazott alkotásokat. A játék világában így megjelent a Zentai Úti, a Kossuth Lajos, az István Király, a II. Rákóczi Ferenc és a Felsővárosi Általános Iskola, amelyeket be is rendeztek a diákok. Láttuk az Alba Innovárt, a Szent Donát-kápolnát, a MOL Aréna Sóstót, a Püspöki Palotát és a Prohászka-templomot, de bejárhattuk kívül-belül a tűzoltólaktanyát, az Árpád-fürdőt és a Vörösmarty Színházat is. A Bartók Béla téren körbesétálhattunk a virtuális térben a könyvtár épületei és a gimnázium előtt, és végül elénk tárult a koronázóbazilika monumentális épülete, ahol üvegkockák jelezték a ma már nem látható falakat.

A minősítések mellett a város különdíját a koronázóbazilika alkotói, a Székesfehérvári Tankerületi Központ elismerését a legfiatalabb tagokból álló csapat vehette át, akik a Rákóczi iskola épületét „építették fel”. A kreativitásért járó különdíjat a Prohászka-templomot és annak gömbkupoláját kockákból alkotó diákok vehették át.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >