Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Higi robot is ellátogatott a Szent György Kórházba a kézhigiénés világnapon
Higi robot is ellátogatott a Szent György Kórházba a kézhigiénés világnapon Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Péter   
2022. május 06.
A Szent György Kórház II. Belgyógyászati Osztályára látogatott csütörtökön Higi, az Alba Innovár kis robotja a kézhigiénés világnap alkalmából. A világnapon arra hívták fel a figyelmet, hogy kiemelt fontosságú a kézhigiéné a kórházi fertőzések megelőzése érdekében.

 

 

A WHO 2009-ben május 5-ét jelölte ki kézhigiénés világnapnak annak apropóján, hogy a kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik leghatékonyabb módja. Évről évre a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház is csatlakozik a kampányhoz. Az idén az Alba Innovár segítségével meglátogatta a kórházat Higi, a kis robot is, aki több kórházi osztályon is „elbeszélgetett” az orvosokkal és szakdolgozókkal és  ismertette a helyes kézfertőtlenítés módját. A programon részt vett Prof. Dr. Bucsi László, a kórház főigazgatója is.

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja. Erre is felhívja a figyelmet az ÁNTSZ a Kézhigiénés Világnapon.

A program szakmai koordinátora, Dr. Pásztor László, a Higiénés osztály főorvosa elmondta, hogy az ötlet megvalósításában szerepet játszott az is, hogy a hagyományos módszereket egy kicsit már unják a kórházban: "Ha jön egy ilyen fura figura, mint ez a robot, akkor jobban megjegyezzük, hogy kezet kell fertőtleníteni. Végigjárjuk vele  a kórház osztályait mert ma van a kézhigiénés világnap, amelyen arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a kéz fertőtlenítése. A WHO jelmondata is erre utal: Fertőtlenítsd a kezedet, ments életet!"

Dr. Pásztor László a helyes módszert is ismertette: kellő mennyiségű fertőtlenítőszert kell adagolni, utána a két tenyeret jó erősen összesikáljuk, majd a kézhát következik, és fontos az is, hogy az ujjainkat ujjtőtől ujjbegyig mindenütt érje a fertőtlenítőszer.  Ezt követően meg kell dörzsölni a kezet összekulcsolva, azután a hüvelykujjat, az ujjbegyeket, végül pedig a csuklót.  "Ezt a mozdulatsort egy egészségügyi dolgozónak minden körülmények között reflexből tudnia kell!" - hívta fel a figyelmet a a Higiénés osztály főorvosa.

Az ellenőrzést évek óta egy magyar fejlesztésű szkennergép is segíti a Szent György Kórházban. A Semmelweis Szkenner olyan mesterséges intelligencia alapú szoftvert alkalmaz, melynek segítségével a készülék a speciális Semmelweis Rub alkoholos szerrel megmosott vagy fertőtlenített kezekről egy-egy digitális felvételt készít, ezt kiértékeli és azonnal megjeleníti. Az így kapott képen látható, hogy kezeink hány százalékát vontuk be fertőtlenítővel, hol és mennyi kézfelület maradt ki – kézhigiénés gyakorlatunk ennek köszönhetően fejleszthető. Az adatokat az eszköz egy elemző rendszernek továbbítja, ahol később is visszakövethető és látható a fejlődés. A teljes folyamat a kézfertőtlenítéstől az eredményig mindössze 40 másodpercet vesz igénybe.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >