Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérváron ülésezik a hazai gasztroenterológus szakma Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Péter   
2022. május 07.
Kétnapos tudományos ülés kezdődött pénteken Székesfehérváron: a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója 26. alkalommal hívta találkozóra tagjait. A szakemberek pénteken és szombaton mintegy negyven előadáson vehetnek részt, a kiemelt témák között ezúttal a gyulladásos bélbetegek és a vastagbélrákszűrés szerepel.

 

 

26. alkalommal hívta vándorgyűlésre tagjait a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója. A székesfehérvári tanácskozáson többek között olyan fontos témák kerülnek terítékre, mint a vastagbélrákszűrés szempontjai. Ez utóbbi téma kiemelt jelentőségű, különösen Magyarországon. Európában minden 3. percben meghal valaki vastag- és végbélrák miatt, Magyarországon pedig a legrosszabb a helyzet: az 1. helyen állunk a férfiak vonatkozásában, míg 3. helyen a nők esetében.

A tudományos ülés megnyitóján dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere örömét fejezte ki, hogy személyes jelenléttel kerülhet sor a rendezvényre, tekintve, hogy az elmúlt két évben a hasonló jellegű, tudományos műhelymunkához kapcsolódó konferenciákat nem lehetett megtartani. Hozzátette, hogy az online konferenciák biztosan többet adtak, mintha egyáltalán nem lettek volna, de mégsem azt, amit egy személyes találkozás tud adni az emberi kapcsolatokon, a közvetlen diskurzusokon és beszélgetéseken keresztül. A polgármester hangsúlyozta, hogy a kétnapos konferencia ezúttal az előadások meghallgatásán túl a szakmai konzultáció lehetőségét is megteremti.

Dr. Cser-Palkovics András szólt arról is, hogy folyamatosan fejlődik a Szent György Kórház, ami nemcsak a város, hanem a régió számára is fontos. Önmagában azonban az infrastruktúra nem elég: a benne lévő szakmai tartalom határozza meg a tevékenység színvonalát. „Ezért is fontosak ezek a szakmai konferenciák, és ezért is feladata az önkormányzatnak, hogy segítse ezek megszervezésében a szakembereket.” – tette hozzá a polgármester, aki azt kívánta, hogy a résztvevők ismerkedjenek meg a város történelmi értékeivel, turisztikai látnivalóival is a két nap során.

Prof. Dr. Bucsi László
, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója szakmai köszöntőjében a colon szekció jelentőségéről beszélt, kiemelve, hogy a vastagbél rosszindulatú megbetegedései sajnos dobogós helyen szerepelnek a halálozási okok között. Ennek tünetei nagyban hasonlítanak az irritábilis bélszindróma tüneteire, így a pontos diagnózis felállítása nagyban megterheli az ellátórendszert, és ehhez jönnek még a gyulladásos bélbetegségek is. Dr. Bucsi László kiemelte, hogy a daganatok korai felismerése is fontos szerepet kap majd a tanácskozás témái között.

Dr. Vincze Áron
, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke örömét fejezte ki, hogy a társaság második legnagyobb szekciója remek helyszínen, méltó körülmények között tarthatja meg idei vándorgyűlését. Kiemelte, hogy érdekes, szakmailag színes programot sikerült összeállítani. Ezzel is szeretnék megmutatni a fiatal szakemberek számára azt, hogy vonzó lehet a gasztroenterológia.

A kétnapos vándorgyűlés szakmai programjában olyan témák kapnak helyet, mint a gyulladásos bélbetegségek biztonságos gondozása a különböző élethelyzetekben, az epesav okozta krónikus hasmenés kezelése, az alsó tápcsatornai sürgősségi és terápiás endoszkópia fejlődése, valamint a vastagbélrákszűrés szempontjai speciális betegcsoportokban.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >