Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Milyen látás nélkül élni?
Milyen látás nélkül élni? Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. május 10.
Székesfehérváron szervezi meg az Akadályok nélkül szabadidős napot 2022. május 14-én, szombaton az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), a HunCERT és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI). Az érzékenyítő programokra elsősorban ép látású embereket várnak, de kitüntetett figyelmet fordítanak a látássérült vagy más fogyatékossággal élő látogatókra is. A rendezvény háziasszonya Lengyel Zsófia látássérült sportoló, Székesfehérvár esélyegyenlőségi referense, a Székesfehérvári Érzékenyítő Program elindítója.

 

 

Az Akadályok nélkül szabadidős nap célja, hogy különleges érzékenyítő programjain keresztül a többségi társadalom betekintést nyerjen a gyengénlátó, aliglátó, vak, vagy más fogyatékossággal élő embertársai életébe, nehézségeibe, valamint a parasport programok által a sikereikbe is, és bemutassa az őket segítő informatikai lehetőségeket. A székesfehérvári Csónakázó-tó környékén egész nap izgalmas programokkal várják az érdeklődőket – ép látású embereket, családokat akár kisebb gyermekekkel is –, hogy megtapasztalják, hogyan lehet bekötött szemmel sportolni, számítógépet használni, hétköznapi életet élni. Kipróbálhatóak lesznek többek között a hangosan beszélő számítástechnikai és konyhai eszközök, valamint a Braille-írógép és -írás is, sőt, átélhetik azt is, milyen érzés tandemben, bekötött szemmel biciklizni. A szervezők igyekeznek kitüntetett figyelmet fordítani a látássérült vagy más fogyatékossággal élő látogatókra is.

Az országos szinten egyedülálló, a látássérültek életét bemutató rendezvény központi megnyitója május 14-én, szombaton 10 órakor a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ előtt felállított színpadon lesz. Délben a bátor jelentkezők egy lendületes paralimpiai csapatsportot, a csörgőlabdát próbálhatják ki. Mozgásból a folytatásban sem lesz hiány: kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda és dzsúdó bemutatót tartanak, lesz tandem kerékpározás, csónakázás és vak túra is.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola illat- és tárgyfelismerő játékot szervez, lehetőséget ad a vakvezető kutyával való közlekedésre lefedett szemmel, valamint megismerteti a Braille-írás, a beszélő számítógép és az érintőképernyős telefon látássérültek számára már jól ismert titkait.

Különleges programmal érkezik az egri Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete, illetve az általa működtetett Heves Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Háza: a Kilátástalan kísérlet egy egyedülálló szabadulószoba, ahol teljes sötétségben a szórakozás mellett kicsit közelebb kerülhetünk a látássérültek világához.

A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) munkatársai, önkéntesei, vakok és gyengénlátók ismertetik a látássérült emberek mindennapi életében felmerülő akadályok leküzdésének megoldására szolgáló speciális, önálló életvitelt, tanulást segítő eszközöket: lesz beszélő vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, konyhai mérleg, karórák, abakusz, Braille-írás és olvasás írógéppel, egyéb eszközökkel, valamint korszerű infokommunikációs segédeszközök, szoftverek és akadálymentes játékok. Az érdeklődők a beszélgetések során teljesebb képet kaphatnak a látássérültek életviteli sajátosságairól, kipróbálhatják a fehérbotos közlekedést is.

A Kézzelfogható Alapítvány tapintható kiállításai mindenki számára biztosítják az esélyegyenlőséget, műhelyük termékei most láthatók először Székesfehérváron. 

A szabadidős napon az ép látásúak számára kiderülnek olyan titkok is, hogy mit jelölnek az útelágazásokban az Y, X vagy T alakú vonalak, hogyan jelzik ezeket az elektronikus „okosbotok”, hogy működik az ARIADNÉ vakvezető rendszer.

A 10 és 17 óra között zajló rendezvény keretein belül 4 tanórás délutáni online tanfolyam indul informatikusoknak az online akadálymentesítésről, melyet a szervezők ezentúl évente többször megtartanak majd.

„A jól látó emberek közül sokan a mai napig meglepődnek olykor, ha azt látják, hogy egy látássérült személy sportol, önállóan háztartást vezet, finom lakomát főz a családjának. Az eseményen fény derül mindarra, hogyan tudja mind a felsoroltakat, mind például a munkáját ellátni egy olyan személy, aki nem jól lát” – ígéri Lengyel Zsófia, a rendezvény háziasszonya.

Az Akadályok nélkül szabadidős nap programjairól és helyszíneiről részletes tájékoztatást a www.akadalyoknelkul.hu/szabadidős-nap weboldalon és a www.facebook.com/akadalyoknelkul közösségi oldalon olvashatnak.  

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >