Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megváltozott munkaképességűeknek és hátrányos helyzetűeknek segítettek Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. május 10.
Sikeresen lezárult az Alba Mentor Humán Szolgáltató Alapítvány NEAO-KP-1-2021/8-000534 „MENTORHÁZ” Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci támogatása elnevezésű projektje, mely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. Hamarosan egy újabb projekt indul, melyre június 30-ig várják a jelentkezőket.

 

A mentorház projekt célja volt a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyek, megváltozott munkaképességűek társadalomba történő beilleszkedésének segítése és egészséges életvitelének megteremtéséhez szükséges szolgáltatások nyújtása. A megvalósítás 2021. április 1-től 2022. márciusáig lezajlott. A szolgáltatásba bevontak száma 31 fő megváltozott munkaképességű személy és 7 munkáltató. A szolgáltatás helyszíne Székesfehérvár, Prohászka u.14., majd Sziget u. 23. 

Az 5 részből álló program a szükséglet és igényfelméréssel kezdődött, melyben az ügyfelek korábbi munkatapasztalatainak, munkavállalási elképzeléseinek, céljainak felmérése történt. Kiemelt szerepet kapott a szociális helyzet, körülmények, segítő háló, megváltozott munkaképesség okainak feltérképezése, valamint az ügyfelek munkavállalási készségeit, képességeit, motivációját ismertük meg.  Ezt követte az egyéni fejlesztési terv meghatározása, amely tartalmazta a mentor javaslatait, az ügyfél és a mentora által kijelölt és a projekt keretein belül elérendő célokat, valamint az ezek eléréséhez szükséges tevékenységeket, programokat. 

A folytatásban egyéni fejlesztési tervre alapozott, személyre szabott munkaerőpiaci felkészítés, segítő beszélgetés következett. Csoportos foglalkozásokon keresztül, mint a munkaerőpiaci készségek fejlesztése, önfejlesztő/önsegítő csoport és álláskeresési klub keretén belül bővítették ismereteiket, növelték szociális és kommunikációs, munkarőpaci készségeiket. Szeptember, október hónapokban lehetőségük volt munkatapasztalatszerzés programunkban kipróbálni magukat az általuk vágyott munkában, együttműködő partnereinknél és szervezetünknél működtetett munkakörökben. Mindeközben folyamatos volt a munkáltatók tájékoztatása, a munkakörök felmérése. Októbertől megkezdődött az ügyfelek támogatása a számára legmegfelelőbb munkahely megtalálásában és megtartásában. A munkáltató elvárásainak, jellemzőinek és a munkavállaló képességeinek, elképzeléseinek összeegyeztetése.  

A kezdeti 31 fő 23 főre csökkent a projektidőszak alatt, 2022 januárjára a 23 főből 17 fő került állásba a felkészítésnek köszönhetően. Eredményként elmondható, hogy ügyfelek beilleszkedtek munkahelyeiken, főként az Alba Mentor Kincsesbányai Foglalkoztatója, a Média Markt Zrt. és a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. fogadta őket.  A Média Markt Zrt-vel együttműködés született munkahelyi mentorálás szolgáltatásra.

A Covid-járvány egész társadalmat érintő hatása a célcsoport mindennapjait, hozzáállását és elhelyezkedési esélyeit is rendkívüli módon befolyásolta. A projekt alatt sokszor tapasztalhattuk, hogy – a megbetegedéstől tartva – nem mindenki vett részt a csoportos foglalkozásokon vagy a munkatapasztalatszerzésen. 

A projekt folytatásaként kidolgozásra került a NEAO-KP-1-2022/8-000302 „Mentorház” - Innovatív módszerekkel a megváltozott munkaképességű személyek és az oktatásból kikerülő sajátos nevelési igényű fiatalok munkaerőpiaci helyzetének előmozdítására című projektünk. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott programba hamarosan megkezdjük a résztvevők bevonását. A projekt megvalósulásának helyszíne Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával fenntartott szolgáltató irodánk. Várjuk azon megváltozott munkaképességűek és sajátos nevelési igényű fiatalok jelentkezését, akik célul tűzték ki a munkavállalást és késztetést éreznek a változásra.

A jelentkezéseket 2022. június 30-ig az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  email címre várják. További információt munkatársaiktól kaphatnak az érdeklődők: személyesen a Mentorházban, Székesfehérvár, Sziget u. 23. (bejárat a park felől) vagy telefonon a +36 30 598 3806, +36 22 808 788 számokon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >