Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Depresszióra, stresszre és alvászavarokra is jó a citromfű
Depresszióra, stresszre és alvászavarokra is jó a citromfű Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta / FMC   
2022. augusztus 08.
Milyen problémákat kezelhetünk citromfűvel? Hogyan készítsünk teát, borogatást, tinktúrát a közismert gyógynövényből?

 

Korábbi cikkünkben szó volt arról, hogy a citromfüvet már több mint kétezer éve termesztik gyógyereje miatt. Az ókorban egy híres orvos, Avicenna életelixírnek tartotta, és hatóanyagai alapján akár az is lehetne, hiszen erős polifenolokat, flavonoidokat, terpéneket és a rozmaringsavat találhatunk benne, ha analizálni kezdjük.

Akkoriban sebgyógyításra, csípésekre, vágásokra használták, valamint tudtak vírusellenes és antibakteriális hatásáról is. Később álmatlanságra, szorongásra, depresszióra használták, de még fogfájáskor is gyógyírt láttak benne.

A népi gyógyászati felhasználás jelentős része még ma is korszerűnek mondható és tudományosan igazoltak az évszázados népi tapasztalatok. Oly’ sok gyógyhatás tulajdonítható e csodás illatú növénynek, hogy érdemes végignézni őket, nehogy valami kimaradjon:

 

A citromfüvet már több, mint kétezer éve termesztik gyógyereje miatt

Pixabay/zrenate

 

Idegerősítő és nyugtató hatását már a XVII. században is ismerték: a női hisztériát is ezzel csillapították a kolostorokban. Alvási zavarokra is kiváló, ahogyan kezdődő depresszió esetén is fordulhatunk hozzá segítségért, az idegeket is megnyugtathatjuk vele. Az idegesség és a szívprobléma gyakran együtt járnak: ha idegi alapú szívpanaszunk van, abban is segíthet! Szabályozza a pajzsmirigy működését, és csökkenti a túlműködésből adódó idegességet. A menstruációt megelőző idegfeszültséget is oldhatjuk vele.

A citromfű serkenti a máj működését, javítja az emésztést (így jól jöhet testsúlycsökkentéskor, segít megszabadulni a felesleges kilóktól) és gátolja a puffadást. Izzasztó hatása is van. Segíti az ajakherpesz gyógyulását (polifenolok vannak benne, melyek antivirális hatásúak), a vírusfertőzés kiújulási gyakoriságát a felére csökkenti.
 
 
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:
https://fmc.hu/2022/05/28/depressziora-stresszre-es-alvaszavarokra-is-jo-a-citromfu

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >