Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hétfőn rendezik meg a 12. Gyulai István Memorialt
Hétfőn rendezik meg a 12. Gyulai István Memorialt Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Péter   
2022. augusztus 08.
Augusztus 8-án Székesfehérváron kerül sor a várva várt versenyre, amelyet többek között olyan világsztárok tesznek izgalmassá, mint a női 100 méter kétszeres olimpiai bajnoka, a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce, vagy a férfi 110 méteres gátfutás világbajnoki címvédője, a tokiói olimpián ezüstérmes amerikai Grant Holloway, Itt lesznek Fehérváron a legjobb magyar atléták is, köztük az a Halász Bence, aki szintén Oregonban, a világbajnokságon érte el élete legjobb eredményét.

 


A 12. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj nemzetközi sajtótájékoztatóján elsőként Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András mondott köszönetet a Gyulai család jelenlévő tagjainak és a mindenkori szervezőknek azért, hogy annak idején úgy döntöttek, hogy Székesfehérvár méltó helyszíne lehet a Gyulai Memorial. "Ez hosszú éveken keresztül így is történt és a város számára ez megtiszteltetés volt, hiszen nagy örömmel mondtunk igent minden évben, hogy a viadal visszatérhessen Fehérvárra. Ez a város komoly atlétiaki élettel rendelkezik régóta, közös összefogással sok mindent tudtunk elérni: többek között létrejött az atlétikai centrum, amire joggal lehetünk büszkék. Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, egyszer még visszatér-e ide a Gyulai memorial? Azt tudom, hogy köszönettel tartozunk az elmúlt esztendőkért és azért, hogy egy fantasztikus viadallal ér véget ez az időszak, fantasztikus versenyzőkkel." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy a Gyulai Memorial az atlétika ünnepe, a magyar atléták és a magyar versenyszervezők jó hírét viszi el a világban. "Tehetség és szorgalom, tudás és szenvedély nélkül nem lehet komoly sikereket elérni. Az idén 125 éves Magyar Atlétikai Szövetség rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Sikeres volt a Székesfehérváron eltöltött 9 év és bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy folytatjuk ezt az együttműködést. Ha csak az elmúlt 2 évre gondolunk vissza, akkor a szinte lehetetlenből az egészen csodálatosig jutottunk el." - idézte fel Deutsch Péter a múltat arra utalva, hogy 2020-ban a pandémia kellős közepén is meg tudták rendezni Gyulai Memorialt. A szervezőbizottság elnöke szólt arról a megtiszteltetésről is, hogy tavaly a világ 5. legjobb atlétikai versenye lett a Gyulai Memorial.

Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója a verseny sztárjai közül kiemelte Sydney McLaughlin-t, akit 15 éves versenyzőként látott először futni és azt gondolta, hogy "ilyen nincs!". "Kis túlzással azóta próbálom ide csábítani Magyarországra, eddig nem sok sikerrel, de másoknak sem sikerül, hiszen egyetlen 2019-es turnén kívül nem versenyzett sehol az USA-n kívül meghívásos versenyen. Most itt van, és az a világcsúcs amit futott a vb-n 400 gáton, olyan eredmény volt amivel 400 síkon két embert is megelőzött volna. Itt van minden idők legjobb 100 m-es futónője, Shelly-Ann Fraser-Pryce többszörös világbajnok és olimpiai bajnok sprinter is. Büszkék vagyunk arra is, hogy eljött Grant Holloway gátfutó és sprinter is, akinek már a csodájára jár a fél világ. A sztárok közül a sportigazgató kiemelte Gianmarco Tamberi olasz magasugrót is, aki olimpiai bajnok és fedett pályás világbajnok. Érkezése sokáig bizonytalan volt, hiszen covidos beteg lett az elmúlt hetekben, 4 nappal ezelőtt is még kétséges volt az indulása, de mégis eljött Székesfehérvárra. Itt van a városban Alison Brendom Alves dos Santos brazil atléta is, aki 400 méteres gátfutásra szakosodott. A brazil a 2020-as olimpiai játékok bronzérmese, 2022-es világbajnok és az esemény történetének 3. leggyorsabb sportolója.

Spiriev Attila szólt arról is, hogy a férfi és a női 100 m mezőnye fantasztikus lesz: a férfiaknál nincs olyan résztvevő akinek ne lenne idén 10 másodpercen belüli eredménye, a hölgyek között pedig nincs olyan akinek nincs 11 mp-en belüli eredménye.

A sajtótájékoztatón jelen volt Jasmine Camacho-Quinn Puerto Rico-i atléta, aki 100 méteres gátfutásra specializálódott. A 2020-as tokiói olimpián ő lett a második Puerto Rico képviselő, aki valaha is aranyérmet nyert Puerto Rico képviseletében. Beszélgethettek a résztvevők a 2004-ben született Erriyon Knighton-al, az amerikai  sprinter, 100 és 200 méteres versenyszámokra specializálódott és a korosztályos versenyeken megdöntötte Usain Bolt rekorjait is.

Megismerhették a résztvevők a 110 méteres gátfutás kétszeres világbajnokát Grant Holloway-t is. Az amerikai gátfutó és sprinter mindig örömmel érkezik Székesfehérvárra, nyilatkozatában "második otthonának" nevezte a várost.  Grant Holloway tavaly június 26-án egy századdal maradt el a 110 gát világrekordjától, majd egy évvel és három héttel később begyűjtötte második világbajnoki címét is a versenyszámban.

Jelen volt a nagy közönségkedvenc olasz magasugró, Gianmarco Tamberi is, aki a világbajnokságon elért negyedik helye után a Gyulai István Memorialon is megméretteti magát, negyedik székesfehérvári fellépésén első sikerére hajt. Az olasz egy másik sportágban is kipróbálhatta magát a sajtótájékoztatón és abban is a legjobbnak bizonyult, versenyzőtársai közül ő dobott legpontosabban kosárra.

A hazai versenyzők képviseletében Halász Bence nyilatkozott, a világbajnoki bronzérmes kalapácsvető a 80 méteresek elit klubjának tagja. Bence a sajtótájékoztató napján ünnepelte születésnapját és tortával köszöntötték a szervezők. A holnapi versenyen nagy ellenfele lesz Wojciech Nowicki lengyel kalapácsvető, aki a 2020 -as nyári olimpián aranyérmet szerzett és Paweł Fajdek lengyel kalapácsvető, az ötszörös világbajnok is megérkezett Székesfehérvárra.

A legnagyobb sztárokat a sajtótájékoztató végére tartogatta a szervezőbizottság, megérkezett Shelly-Ann Fraser-Pryce, Armand Duplantis és Sydney McLaughlin is. Shelly-Ann Fraser-Pryce többszörös világbajnok és olimpiai bajnok sprinter, minden idők legjobb 100 m-es futónője "kollégáiról" Mondo-ról és Sydney-ről szólva csak annyit mondott: „Egyértelműen nagyon sokra hivatottak, a határ a csillagos ég a számukra”. "Mondo" Duplantis svéd atléta, rúdugró, aki s 2022-es atlétikai világbajnokságon elért 6,21 méteres eredményével tartja a rúdugrás világrekordját és a 2020. évi tokiói olimpián 2021 augusztusában 6,02 m-rel olimpiai bajnoki címet nyert. "Befutott" a várva várt Sydney McLaughlin is. Az amerikai gátfutó és sprinter, a 400 méteres gátfutás világcsúcstartója. Ő a 2020-as tokiói olimpia aranyérmese, 50,68 mp-el, illetve 51,46 mp-el a jelenlegi világ- és olimpiai rekorder. A gátfutó éppen augusztus 7-én, a sajtótájékoztató napján Székesfehérváron ünnepelte 23. születésnapját, a szervezők virágcsokorral köszöntötték.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >