Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Mesék mezején járva
Mesék mezején járva Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 06.

ImageRitkán fordul elő (sajnos), hogy a Vörösmarty Teremben olyan sokan gyűljenek össze egy rendezvényre, hogy ne maradjon üres szék. Tegnap viszont többen is állni kényszerültek azok közül, akik Bokros János „Mesék mezején” című kötet-bemutatójára, s a kiadványban található grafikákból rendezett kiállítás megnyitóra voltak kíváncsiak.

A könyvet Bakonyi István ajánlotta a közönség figyelmébe, majd a költő özvegye és lánya mondott rövid köszöntőt. Bokros Judit elmondta: tavaly pályáztak a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Alapítványnál, s az elnyert ösztöndíjnak, valamint a székesfehérvári képviselők támogatásának köszönhetően születhetett meg e kiadvány.

Bokros János – aki idén lenne 70 éves, s jövőre lesz halálának 20. évfordulója – egy teljesen kész, három fejezetre bontott, megszerkesztett anyagot hagyott hátra. E versek korábban már megjelentek a nyomtatott sajtóban, ám önálló kötetben még nem láttak napvilágot. Örökösei e hagyatékon csak annyit változtattak, hogy az eredetileg szánt „Vásárfia” címet „Mesék mezején”-re változtatták.

Image
Fotó: Temesvári Márta

A illusztrációkat Kovács Veronika készítette, aki a VII. Kortárs Művészeti Fesztiválon ismerkedett meg (az egyébként újságíró) Bokros Judittal. Az általa készített rajzokból a könyvbemutatóval egyidőben kiállítás is nyílt, hiszen kár lett volna csupán egy könyvbe zárni alkotásait.

Az esten Cserta Gábor és Cserta Balázs előadták Bokros János megzenésített verseit, az írótársak és tanárkollégák nevében pedig Sobor Antal, Román Károly és Paál Lajos idézte föl az 51 évet élt kiváló ember alakját. Sobor Antal anekdotázott, Román Károly arról beszélt, hogy fia életében milyen meghatározó szerepet töltött be a költő, Paál Lajos pedig egy esszét olvasott fel.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >