Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Halasi Csipke kiállítás nyílt a Szent István Művelődési Házban
Halasi Csipke kiállítás nyílt a Szent István Művelődési Házban Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2022. augusztus 15.
Több ezer munkaóra alatt elkészülő, világhírű csipkéket láthatnak az érdeklődők a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kiállítást szombaton délután ünnepélyes keretek között, mezőföldi és kiskunhalasi dalokkal, történelmi kitekintésekkel, valamint divatbemutatóval nyitották meg.

 

A Magyarország déli részén található Kiskunhalason már több mint 120 éves hagyománya van a Halasi Csipke varrásának. A varrott csipke hazai meghonosítására több sikeres kísérlet is volt a XIX. és XX. század fordulóján, azonban valamennyit felülmúlta a Halasi Csipke. Dékáni Árpád terveit először Markovits Mária valósította meg, a különleges művek pedig elkezdték világhódító útjukat. Az évtizedek alatt Kiskunhalas városának büszkesége Magyarország kiemelt protokollajándékává lépett elő: többek között II. János Pál pápa és IV. Károly is kapott belőle. A Halasi Csipke fénykorát az 1930-as évek jelentették, amikor is 1935-ben megépült a Csipkeház, mely 1939-ben új szárnnyal bővült. 2010 óta a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014 óta pedig a Hungarikumok közé tartozik.

A Székesfehérvári Királyi Napok programjai közé tökéletesen illeszkedő kiállítást a Hermann László Zeneiskola növendékei Varró János népzenész és Berki Lilla népdalénekes kíséretében, Pesovár Ferenc gyűjtéséből származó mezőföldi dalokkal és a Szent István-dallal nyitották meg. Székesfehérvár képviseletében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester vett részt a megnyitón. „A Királyi Napok rendezvénysorozat a város egyik legfontosabb időszaka. Ez pedig akkor működik és akkor tud sok élményt, értéket adni, ha minél több közösség csatlakozik, és emeli a színvonalát.” – fejezte ki háláját a kiállítás Székesfehérvárra hívásáért az Egyházmegyének dr. Cser-Palkovics András polgármester. Ahogy a városvezető fogalmazott: egy olyan minőség érkezett most a városba, amire az egész ország büszke lehet mind a bemutató, mind a kiállítás tekintetében.

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke átfogó történelmi előadást tartott a Halasi Csipke kezdeteiről. A kuratóriumi elnök a kiállításon megtalálható valamennyi csipkéről érdekességekkel tudott beszámolni. Mint elmondta, nem sok manufaktúra dicsekedhet azzal, hogy 120 éve ugyanazzal a technológiával dolgozik és ugyanúgy a csodájára járnak a világban. Érdekesség, ami jól jelzi a kiskunhalasi technológia sikerét, hogy az egyik legelső csipke rögtön az Egyesült Államokban kötött ki: az egykori elnök, Theodore Roosevelt lánya gyűjteményében megtalálható volt egy különleges csipkelegyező.

A megnyitó lezárásaként Hrivnák Tünde divattervezőÉrték és Szépség - BY ME Miracle elnevezésű ruhakollekciójának bemutatóját láthatta a közönség. A ruhák különleges eseményekre és igényes hétköznapi viseletre is alkalmasak, ötvözve a 21. század újdonságait és a Halasi Csipke tradícióit. A kiállítás szeptember 7-ig látogatható a Szent Korona Galériában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >