Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 20-án
A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 20-án Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. augusztus 20.
A nemzeti ünnepen Székesfehérvárra érkezik és beszédet mond Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Augusztus 20-án, szombaton folytatódnak a Koronázási Ünnepi Játékok középkori hangulattal a Belvárosban, és ismét lesz Népművészeti Fesztivál. A felújított Szent István-székesegyházban tartanak délelőtt ünnepi szentmisét, délután jön a Fehérvári királyok menete és leróhatjuk tiszteletünket az államalapító király szarkofágjánál. Ünnepi Díszközgyűlés, borrendek találkozója és 200 fős páratlan összművészeti produkció is szerepel a nemzeti ünnep fehérvári programjai között. Az időjáráshoz igazodó programváltozásokról folyamatosan tájékoztatást adunk.

 

Szent István ünnepe Szent István városában: 10.00 órakor – egy rövid kulturális műsort követően – az állami ünnepségek részeként mond hivatalos ünnepi beszédet Novák Katalin köztársasági elnök, valamint dr. Cser Palkovics András polgármester köszönti a megjelenteket és az ünnepet a Szent István téren. Itt kerül majd sor a kenyéráldásra is. Az új kenyeret Spányi Antal megyéspüspök áldja meg, és kéri Isten áldását valamennyi magyar család kenyerére és életére. Az ünnepi program esőhelyszíne a Városháza Díszterme.

10.00 és 19.00 óra között folytatódnak a Koronázási Ünnepi Játékok programjai. Középkori hangulat költözik a Belvárosba, hagyományőrzők tartanak bemutatókat, a kor hangulatát időző muzsikusok, gólyalábas komédiások és zászlóforgatók járják az utcákat és a tereket, lesz kézművesség, lovagi torna, jósok és boszorkányok sikártora és sok egyéb program is. Az óriásbáboknál megtalálhatják az érdeklődők az Árpád-házi ágbogozó és az Árpád-háziak nyomában játékot. 

A 10.00 órakor kezdődő Népművészet Fesztivál több éve része a Királyi Napoknak, ezúttal a Városház tér, a Varkocs-szobor és a Bartók Béla tér lesznek a helyszínek. Több hagyományőrző tánccsoport, művészeti iskola tagjai érkeznek a megyéből és azon kívülről, és interaktív programokkal, bemutatókkal szólítanak meg minden korosztályt.

10.00, 14.00, 16.00 órai kezdettel A kard művészete – elmélet és gyakorlat címmel zajlik program a Szent István Király Múzeum Díszudvarán. Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület tart történelmi európai harcművészeti bemutatót, középkori vívóleckét.

11.00 órakor Szent István-napi ünnepi szentmisét celebrál Spányi Antal megyés püspök a Szent István-székesegyházban.

12.30–16.30 órakor A kolostor rejtélye címmel zajlik élőszereplős nyomozós játék, melyet elsősorban családoknak ajánlanak. A Szent István Király Múzeum Rendházártól indulnak a résztvevők a helyszínekre, a Belvárosba, a Petőfi-parkba és a  Palotavárosi Központi Parkba.

15.00 órakor II. András és az Aranybulla címmel kezdődik  Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza. Egger Géza és Lábodi Ádám ezúttal a Zichy ligetben mutatkozik be.

16.30 órakor indul a Fehérvári királyok menete, melynek során a történelmi óriásbábokat hagyományőrzők kísérik a Hotel Magyar Királytól a Koronázó térig. A hagyományos Szent István-napi tiszteletadás 17.00 órakor kezdődik tiszteletadás Szent István szarkofágjánál  a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhelyen. Ünnepi beszédet mond dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

18.00 órakor új helyszínen, az Aranybulla Emlékműnél rendezik meg a város hagyományos ünnepi Díszközgyűlését. Dr. Cser-Palkovics András polgármester mond beszédet és átadja Székesfehérvár kitüntetéseit. 

18.00 órától a Zichy-színpadon rendezik meg a Kárpát-medencei borrendek találkozóját, melynek keretében hagyományosan borlovagavatás is lesz.

20.00 órától Székesfehérvár művészeti csoportjai köszöntik az Aranybulla-emlékévet a Zichy-színpadon. A mintegy 200 fős összművészeti produkcióban Székesfehérvár kiemelt művészeti együttesei lépnek színpadra mintegy 70 fős muzsikus zenei kíséretével.

21.00 órakor kezdődik a X. Koronázási szertartásjáték – III. András: Az utolsó aranyágacska a Középkori Romkert – Nemzet Emlékhely fölé emel színpadon, és ugyancsak 21.00 órától láthatjuk a II. András és az Aranybulla című mozgó történelmi képregényt a Múzeum Rendházának homlokzatán.

A szervezők folyamatosan követik az időjárás alakulását, és ehhez igazodva szervezik át a programokat. A kedvezőtlen időjárás miatti változásokról a rendezvénysorozat hivatalos honlapján, a www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu oldalon és közösségi médiafelületeinken is tájékoztatást adunk.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >