Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Felelősséggel ránk hagyott örökség - ünnepi szentmise Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2022. augusztus 22.
Augusztus 20-a a magyarság legfontosabb ünnepe, Szent István király napja, a magyar államalapítás és a keresztény magyar állam ünnepe. Ennek alkalmából a megújult Szent István-székesegyházban Spányi Antal megyés püspök a város papságával közösen celebrált ünnepi szentmisét.

 

1083. augusztus 20-án Szent László király a Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnap emeltette oltárra I. István király maradványait nyughelyén, az egykori székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában. 1938-ban, a Székesfehérváron tartott kihelyezett országgyűlésen, Szent István király halálának 900. évfordulójának alkalmából törvényben nyilvánították augusztus 20-át nemzeti ünneppé.

Az idei ünnepen, szombaton 11 órakor Spányi Antal megyés püspök és a város papságának bevonulásával kezdődött meg az ünnepi szentmise a megújult Szent István-székesegyházban. A szentmisét az ünnepi hagyományoknak megfelelően Szent István király fejereklyéjének és a Szent Korona hiteles másolatának jelenlétében celebrálták.

Spányi Antal megyés püspök szentbeszédében emlékeztetett arra, hogy a 800 éves Aranybulla kimondja: augusztus 20-át, a Szent Király ünnepét meg kell ülni. „Ma nem az Aranybulla rendeletére, hanem a lelkünk sürgetésére vagyunk itt. Lelkünk és hitünk sürgetésére úgy érezzük, meg kell állnunk a Szent Király sírhelyénél és fejet hajtani szarkofágja előtt. Amikor pedig megállunk emléke előtt, felidézzük alakját, valamint a ránk felelősséggel hagyott örökséget, azt érezzük, hogy a nagyság igézetével állunk.”

Ahogy a megyés püspök fogalmazott, az az erő, ami Szent István lelkéből fakad, ma is büszkeséggel kell eltöltse a lelkünket. Mikor megállunk Szent István fejereklyéje előtt, éreznünk kell: „Az amire ő tanított minket, ma is aktuális. Az, amire ő vért áldozott, az ma is követhető és követendő is.” A Szent István-i tanításokat ezer év alatt sokan megvalósították életükben, ezzel pedig gazdagították a nemzetet, felül azonban nem múlta senki.

„Mi hiszünk Szent Istvánban. Benne megláttuk az igaz magyar értéket, a magyarok útját az életben. Szent István megtanít arra is, hogyan tekintsünk egymásra, mit lássunk egymásban. Megtanít arra, hogy igaz magyarok legyünk, hogy sajátos értékeinket megvalósítsuk, és velük gazdagítsuk a világot. Megtanít arra is, hogy nekünk is segíteni kell másokat, hogy ők is ily gazdagok lehessenek. Ezzel tartozunk Európának, és önmagunknak is. Gazdagítani akarjuk a magyar szív és lélek ajándékaival a világot.” – zárta gondolatait a megyés püspök, aki kiemelte: a magyar lelket ismerni, az értékeihez pedig ragaszkodni kell.

Spányi Antal megyés püspök a város papságával közösen kérte az Isten áldását a magyar családokra, és kívánt reményben, hitben, boldogságban gazdag ünneplést minden otthonban.

 

 

 
< Előző   Következő >