Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Petőfi-busz a Belvárosban
Petőfi-busz a Belvárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2022. szeptember 16.
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as évet az Országgyűlés Petőfi-emlékévvé nyilvánította. Ennek keretében számos programmal és kiállítással készül a Petőfi Irodalmi Múzeum, melynek egyik leglátványosabb eleme a most Székesfehérvárra is ellátogató Petőfi-busz.

 

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében Székesfehérvárra érkezett a Petőfi-emlékév egyik legizgalmasabb kezdeményezése, a Petőfi-busz. A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Petőfi Sándor életútját és alkotói sokszínűségét mutatja be a mindössze néhány négyzetméteres buszban. A járműben a költő versei, útirajzai és személyes tárgyai is előkerülnek. Megjelenik például egy kocsonyás tányér, melyet Petőfi a szomszédjától kapott, de a látogatók felpróbálhatják annak a lila zakónak a másolatát is, amit a költő viselt vándorszínészként.

A Petőfi-buszt pénteken délelőtt iskoláscsoportok vették birtokba. Ottjártunkkor épp a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai ismerkedtek a falakban található rejtett fiókokkal, az interaktív játékokkal és a költő életével. Érdekesség volt a diákok számára, hogy Petőfi Sándor csupán néhány utcára a Városház tértől, a Pelikán Udvarban is dolgozott vándorszínészként. Az esős időben erre pénteken délelőtt nem volt alkalmuk, de a busz mellé kihelyezett ülőhelyeken is lehetőség van elmerülni Petőfi Sándor műveiben.

Fekete Ágnes, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa elmondta, a busz belső terének adottságai miatt harmonikaszerűen rendezték el a falakat, amelyek számos érdekességet rejtenek: kukucskálók, fiókok és rejtett szekrények segítségével lelhetünk rá Petőfi szellemi örökségére. „Élethelyzeteket mutatunk be, nem kronologikusan haladunk a költő életútján. A kurátorok igyekeztek, hogy minél több információ beférjen a buszba.” – fogalmazott Fekete Ágnes. A busz két hete járja az országot és a tapasztalat azt mutatja, hogy minden korosztálynak informatív, érdekes szórakozást nyújt a kiállítás. A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján található információk szerint a szervezők arra számítanak, hogy a kiállítás hasonlóan sikeres lesz, mint a korábbi években Arany János életét bemutató mozgókiállítás.

A Petőfi-busz egész hétvégén elérhető lesz a Belvárosban. Szeptember 16-án és 17-én a Városház téren, a Harang-emlékmű mellett, majd szeptember 18-án a Várkörúton, a Prohászka Ligetnél. A busz mindhárom napon 10.00 és 18.00 óra között látogatható. A Petőfi-busz befogadóképessége egyszerre 20-25 fő. A tárlaton a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai hasznos információkkal látják el a látogatókat. A szervezetten érkező csoportok előzetesen a +36/20-665-7583-as telefonszámon, vagy a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen jelentkezhetnek tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai foglalkozásra.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >