Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kézműves szakmákkal idézték meg az Aranybulla kiadásának korát
Kézműves szakmákkal idézték meg az Aranybulla kiadásának korát Nyomtatás E-mail
Írta: Látrányi Viktória   
2022. szeptember 19.
Az iGenerációért Egyesület és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, a Szent István Király Múzeum közreműködésével immár második alkalommal várta az érdeklődőket a Belvárosi Nyitott Udvarok eseményre, amelynek témáját idén az Aranybulla Emlékév adja.

 

A Szent István Király Múzeum díszudvarában és a Fő utca 3. szám árkádjai alatt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Középiskolája, a Bugát Pál Technikum, a Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, az I. István Technikum, a Hunyadi Mátyás Technikum, a Széchenyi István Műszaki Technikum és a bicskei Vajda János Technikum diákjai színes programokkal várták a betérőket.

Történelem, zene, színház- és képzőművészet, valamint ökoudvar tematikák várták az érdeklődőket szombaton délután. A borús idő ellenére egész nap folyamatosan érkeztek a látogatók, akik megismerhették a Székesfehérvári Szakképzési Centrum iskoláinak sokszínű foglalkozásait a második Belvárosi Nyitott Udvarok program keretében. 

Pletser Ádám, az IGenerációért Egyesülete elnöke a program kapcsán elmondta: nagyon örül, hogy folytathatják a tavaly útjára indított programsorozatot. Nem titkolt cél volt, hogy az év nagy részében zárt udvarokat nyissák meg a nagyközönség előtt, azokat pedig tematikus programokkal töltsék meg. Pletser Ádám azt is kiemelte, mennyire fontosnak tartják a kezdetek óta, hogy azt a fantasztikusan sok értéket megismertessék és bemutassák a fehérváriaknak, amit a szakképzési centrum iskolái képviselnek.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz 11 nagy tradícióval rendelkező iskola tartozik. A rendezvényen mindegyik intézmény bemutatkozott, így a Jáky József Középiskola, a Bugát Pál Technikum, a Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, az I. István Technikum, a Hunyadi Mátyás Technikum, a Széchenyi István Műszaki Technikum és a bicskei Vajda János Technikum diákjai is színes programokkal készültek. 

Szépné Holczer Piroska, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a történelem, a hagyomány, a kultúra és az innováció mind nagyon jól jelképezi a Székesfehérvári Szakképzési Centrum iskoláit és az azokban zajló oktatómunkát. A főigazgató azt is kiemelte, hogy a változás, a kihívásokra keresett válaszok a fejlődés mozgatórugói, és ezek mind jelen vannak a szakképzésben.

A programok Székesfehérvár Önkormányzata támogatta. Az eseményre kilátogatott Róth Péter alpolgármester is, aki azt hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár Belvárosában olyan közösségi program valósult meg idén is, ami a fiatalokat vonzza be. Értékteremtő, kulturális program jött létre a civil szféra és a szakképzési centrum együttműködésében, melyen a fiatalok bemutathatják tehetségüket, tudásukat. Jó példát mutathatnak kortársaiknak, hiszen ezeket az értékeket saját maguk teremtették.

A Szent István Király Múzeum Rendház épületének díszudvara, az épület előtti tér és a Fő utca 3. szám alatti kapualj adott otthont a programkavalkádnak.

A házigazda képviseletében Teiszler Éva, történész arról beszélt, hogy a Szent István Király Múzeum az ország első múzeumai közé tartozik, amely az innovációban mindig is élen járt. Teiszler Éva hozzátette: ennek jó példája a most megújult Rendház épülete, ami kívül-belül nagy átalakításon ment keresztül, hozzátéve, hogy a szellemi innováció pedig a társadalom felé történő szélesebb nyitás, hiszen a múzeumi terek közösségi terek.

Volt korhű ruhák kiállítása, kreatív kézműves foglalkozások az Aranybulla témakörében, történelmi szókereső és puzzle, Aranybulla-kvíz, geocaching játék, 3D nyomtatás, lézergravírozás, pecsétnyomat készítés, szakmatörténeti bemutatók és pályaorientációs társasjáték, valamint öko tematikájú programok.

Izgalmas vetélkedőre és történelmi beszélgetésre invitálta a diákokat Teiszler Éva történész és Korik Péter történelemtanár. Elhangzott, hogy a 2022-es év számos kerek évfordulót hozott magával: az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját, Nagy Lajos király halálának 640. évfordulóját, akit az egykori Nagyboldogasszony-bazilikában temettek, valamint a város alapításának hagyomány szerinti 1050. évfordulójára is idén emlékezünk. Azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy Szent Imre volt az első, akit a dinasztiából Székesfehérvárott, a Szűz Mária Prépostság templomában helyeztek örök nyugalomra. A legfelkészültebb diákok Aranybulla-emlékéves ajándékokkal gazdagodhattak a kvízjátékban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >