Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szakmaiság és csapatmunka eredménye az Entente Florale-díjazás
Szakmaiság és csapatmunka eredménye az Entente Florale-díjazás Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. október 05.
Komoly szakmai csapatmunka és évek óta tartó folyamat eredményeként kapott arany minősítést és különdíjat Székesfehérvár az Entente Florale Europe 2022-es virágosítási versenyen. A rangos elismerésre a zöldfelületeket gondozó szakemberek és Székesfehérvár egész közössége büszke lehet. A díjakról sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok és Homoki László kertészmérnök, faápoló szakmérnök, a Városgondnokság Kertészeti Divíziójának vezetője.

 

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye, azaz az Entente Florale Europe 1975 óta létezik. A rangos megmérettetésen városok, falvak, közösségek és köztestületek vehetnek részt. A 2022-es versenyben Székesfehérvár mellett Magyarországról Orfű és Veresegyháza, Írországból Keadue és Dalkey, Németországból Bollstedt, Csehországból Dobrochov, Belgiumból Diksmuide, Ausztriából pedig Bad Sauerbrunn szállt harcba a minél jobb helyezésekért.

A verseny nemzetközi zsűrije júniusban járt Székesfehérváron, és több szempontból értékelte a város zöldfelületeinek gondozását, fenntartását. Végül Fehérvár a legjobb, arany minősítést nyerte el és különdíjat is kapott a Entente Florale-n, melynek díjátadóját szeptember 25-én tartották Balatonfüreden.

Az elismeréseket kedden sajtótájékoztatón mutatták be és méltatták a Városházán.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki az elismerés kapcsán, melyben a város és annak egész közössége részesült. „Nemzetközi visszaigazolását kaptuk meg annak a munkának, melyet hosszú-hosszú évek óta végzünk. Nagyszerű, hogy egy európai szintű versenyen képviselhettük hazánkat és pozitív eredményt értünk el.” - fogalmazott, majd kiemelte, hogy a díjak nem egy pillanatnyi állapotot, hanem az évekkel ezelőtt kezdődött munkát és a hosszú ideje tartó, megalapozott folyamatot tükrözik.
Hozzátette, hogy a korábbi virágos versenyeken elért eredmények és a bírálóbizottság értékelése visszaigazolta a közösség fontosságát, gondoljunk például a Virágos Székesfehérvár versenyre. A zsűri a Sóstó Természetvédelmi Terület fenntartását, továbbá a fák és a közterületek gondozását nagyra értékelte, ez utóbbira fókuszál leginkább a közfigyelem. A munka nem hiba nélküli, de magas szakmai minőségben zajlik.
„Óriási köszönettel tartozunk a közösség minden olyan tagjának, aki segít megszépíteni, virágosabbá, zöldebbé tenni a várost, aki a saját háza, társasháza, parkolója, intézménye környékét rendezi! Külön köszönet jár a Városgondnokság szakembereinek, akiknek a munkája leginkább benne van ezekben a díjakban!” – fogalmazott a városvezető.

Bozai István városgondnok arról beszélt, hogy Székesfehérvár még 2019-ben nyert a Virágos Magyarországért versenyen, ezzel indulhatott az Entente Florale-n. A megmérettetés nemcsak virágosításról szólt, hanem komplex módon, városfejlesztési és városüzemeltetési témákban, hét szempont szerint pontozták a várost, ebben szerepelt többek között a környezetvédelem, az építészet, a zöldfelület-gondozás, a virágosítás és a kommunikáció. A maximális pontszám 100 volt, 95 ponttól lehetett arany minősítést kapni, amit Székesfehérvár el is ért.
„A nívós zsűriben a magyaron kívül osztrák, cseh, német, ír és belga tagok foglaltak helyet. Olyan országokból érkeztek, akik magas szinten művelik a városüzemeltetést és a növények gondozását, így Székesfehérváron valóban büszkék lehetünk magunkra!” – emelte ki Bozai István.

Homoki László kertészmérnök, faápoló szakmérnök, a Városgondnokság Kertészeti Divíziójának vezetője kollégáival együtt nagyon örült az elismerésnek, különösen a különdíjnak, amely mögött nagyon sok embernek a mindennapos munkája, szervezése benne van. A zsűri kiemelten értékelte a sok virágot, a fák ápolását. Ez utóbbi munkát egy évekkel ezelőtt létrehozott, külön szakcsoport végzi a Városgondnokságon.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Virágos Székesfehérvár pályázatot megváltozott formában, de mindenképpen szeretnének folytatni Székesfehérváron. Az energiaár-robbanás okozta változások okán a virágosítási pályázatokat nem ősszel, hanem várhatóan 2023 tavaszán írja ki a Városgondnokság.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >