Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow Ökumenikus megemlékezés mindenszentek napján
Ökumenikus megemlékezés mindenszentek napján Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2022. november 02.
Mindenszentekkor, halottak napja előestéjén ökumenikus megemlékezés volt a Béla úti temetőben. A "Vigasztaló szó a gyászban és emlékezésben" címmel énekek hangzottak el, többen mécsest gyújtottak. A történelmi egyházak képviselői imádsággal emlékeztettek az örök életre, és Székesfehérvár polgármestere is megemlékezett az eltávozott fehérváriakról.

 


Mindenszentek napja azon szentek ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. A 9. század óta kötelező ünnep, az üdvözült lelkek emléknapja, az egyháztan szerint a megdicsőült Egyház ünnepe. A katolikus egyház tanítása szerint ezen a napon az élő és az elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak. Ilyenkor halottainkra emlékezünk, hozzátartozóink sírjánál gyertyát gyújtunk, mely az örök világosságot jelképezi.

Az ökumenikus ünnepség a lélekharang megkondulásával kezdődött, majd a Béla úti temető virágba borult ravatalozójánál Kovács Dániel baptista lelkész, Czető Kata evangélikus lelkész, Berze János református lelkész és Tornyai Gábor római katolikus plébános mondott imát az elhunytakért. A megemlékezésen a Vox Mirabilis Kamarakórus énekelt.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel egyben köszönetet mondott a Városgondnokság dolgozóinak a munkájáért, hogy a temetőkertekben méltón biztosítják a lehetőséget a megemlékezésre, az elcsendesedésre.

"A mécsesek és gyertyák emlékeztetnek minket szeretteinkre, barátainkra és mindenkire, aki városunkhoz kötődik. Különösen nehéz szívvel jöttem a temetőbe, mert néhány napja egy kedves jó barátomat kísértük utolsó útjára. Egy temetés mindig szomorú, különösen akkor, ha olyanoktól búcsúzunk, akivel sokat tudtunk egymásról, sokat beszélgettünk és megosztottuk egymással örömünket, bánatunkat. Amikor vége volt a temetésnek, akkor barátokkal, ismerősökkel beszélgettünk róla, ahol előjöttek az emlékek, a közös élmények és néha már a könnyeket egy-egy mosoly is felváltotta. Mert a közös emlékezés jó volt. Amikor elmegyünk a szeretteinkhez, barátainkhoz, megállunk néhány pillanatra és mécsest gyújtunk, az emlékezés mosolyát is megtapasztalhatjuk." – mondta dr. Cser-Palkovics András. „Amikor a napokban családommal gyújtottunk gyertyát a temetőben, akkor a gyerekek kérdeztek azokról a családtagokról, ismerősökről, akiket ők már nem ismerhettek, hogy ki volt ő, mit kell róla tudni. Azon vettük észre magunkat a feleségemmel, hogy mesélünk a gyerekeknek, emlékezünk a családunkra és a mi történeteinken keresztül közösen emlékeztünk szeretteinkre.”

Csendesebb volt a napokban az egész város és egy kicsit ilyenkor egymásra is jobban odafigyelünk. Amikor szeretteinkre emlékezünk, meséljünk róluk gyermekeinknek, mondjunk történeteket, vegyük elő a fényképeket és emléküket felidézve gondoljunk rájuk – emelte ki a város polgármestere. „Talán ilyenkor még inkább érezzük, hogy mekkora kincs az egészség, mekkora dolog az élet és milyen fantasztikus, hogy minden nehézség ellenére együtt lehetünk emberként, egymással törődve és egymást szeretve.”

Fehérvár részt vett a II. Országos Mindenszentek Napi Mécsesgyújtáson, melyet a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezett több városi temető csatlakozásával. A Béla úti temetőben a látogatók bevonásával, hétszáz mécsest gyújtottak.
 

 
< Előző   Következő >