Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Varázsolj mosolyt a művészet segítségével!
Varázsolj mosolyt a művészet segítségével! Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2022. november 11.
Az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” alternatív programmal dolgozó dunántúli óvodák nevelésének fejlesztése volt a témája annak a regionális konferenciának, amelynek Székesfehérvár adott otthont. A program egyik bázisintézménye, a Maroshegyi Óvoda meghívására több mint 20 településről érkeztek óvodapedagógusok, hogy jógyakorlataik bemutatásával, együttműködve, közösen újítsák meg a művészeti nevelés munkatervét.

 

A Maroshegyi Óvodába járó gyermekek és dolgozók közös énekkel és tánccal köszöntötték a Dunántúl minden pontjáról érkező szakembereket a Fehérvári Civil Központban. A járványidőszak után Székesfehérvár adott otthont a Nyugat-Magyarországi Művészeti Alternatív Óvodák regionális konferenciájának, hosszú idő után újra lehetőséget biztosítva a személyesen találkozóknak, beszélgetéseknek. A csütörtöki esemény fő témája az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” alternatív programmal dolgozó óvodák nevelésének tervezése, megújítása és a főbb szempontok, az erkölcsi, szociális értéke, tulajdonságok kiemelése. Mint arról a szervező bázisintézmény, a Maroshegyi Óvoda vezetője, Békésiné Kimiti Ágnes beszámolt, az óvodapedagógusok a jógyakorlatok bemutatásával megismerhetik egymás módszereit, hogy a művészet eszközeit segítségül hívva hogyan alapozhatóak meg azok a tulajdonságok a gyermekekben, amelyek a későbbi életük folyamán is nagyon fontosak lesznek: így az együtt gondolkodás, együttérzés, kitartás, pontosság, figyelem, egymás segítése. Közös cél a nevelés mindenek feletti feladatainak megerősítése az alternatív programmal nevelő óvodákban.

A konferencia résztvevőit a város nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte. Mint mondta, Székesfehérvár 21 óvodájában mintegy 2800 gyermeket nevelnek kiváló szakmai munkával. Az óvodapedagógusok, dajkák, pedagógiai asszisztensek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legkisebbek be tudjanak illeszkedni a közösségbe, ott jól érezzék magukat, majd a nevelői munkának köszönhetően felkészülten induljanak iskolába. Fenntartóként a város legfontosabb, a mostani időszakban kiemelten fontos feladata, hogy az intézményi hátteret biztosítsa a zavartalan működéshez. Zárásként hasznos időtöltést, jó munkát kívánt a résztvevőknek.

A konferencia Nagy Jenőné, az alternatív program szerzőjének előadásával folytatódott, aki megfogalmazta az innováció sikerkritériumát. Ezt követően szó volt a gyermeki erkölcsi-szociális tulajdonságok, személyiségjegyek alapjainak lerakásáról, az önismeretről és önértékelésről, valamint arról is, hogyan segítenek a művészeti eszközök a konfliktusmegoldás és a vigasztalás során.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >